Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Epic utnämnt till årets bygge 2021

Exteriör av kontorsbyggnaden Epic i Malmö.

Skanskas Epic har utsetts till årets bygge 2021 i kategorin hotell/kontor av Byggindustrin.

Kontorshuset Epic är beläget på Universitetsholmen i Malmö och är konstruerat med människans välmående i fokus och är certifierat enligt WELL, en internationell certifiering för hälsosamma arbetsplatser. Fastigheten är 12 000 kvadratmeter kontorsyta fördelat på två huskroppar. De två huskropparna är sammankopplade med ett grönskande atrium som fungerar som en naturlig länk mellan ute och inne.
Ur juryns motivering: ”Med fullt fokus på hälsa, både hos dem som bygger och hos dem som ska jobba i byggnaden, är det här ett projekt av episka proportioner. Att man dessutom lyckats skala upp återbruk till den här nivån är både imponerande och inspirerande”.

Cirkulära materialflöden
Epic är en av Skanskas grönaste och mest hållbara fastigheter där de har arbetat mycket med cirkulära materialflöden och ”upcyclat” material. Det innebär att de har använt gammalt byggmaterial som förädlas och återanvänds. Genom att använda ”upcyclade” material minskas klimatbelastningen och det går dessutom att undvika långa transporter.
– Det känns fantastiskt roligt att vinna detta pris. Det har varit väldigt spännande att utveckla Epic, eftersom vi har haft fokus både på människans hälsa i form av WELL och på hållbarhet då vi är ett av de första projekten i Sverige som jobbat storskalat med ”upcyclat” material. Epic har ett helt unikt uttryck i sitt atrium som inte finns någon annanstans, säger Stefan Andersson, projektutvecklingschef Skanska Öresund AB.

”Upcyclat” material som använts i Epic
– 77 195 återvunna PET-flaskor i ljuddämpande duk bakom träpanelen i atriet
– 35 221 meter fönsterramar och bjälkar från rivningsprojekt i träpanelen
– 16 ton betong från Köpenhamns metro i golvet
– 17 ton tegel från Epics egen fasad i golvet

Skanska har varit både projektutvecklare och byggentreprenör och vill tacka Yellon, Lendager Group och alla övriga samarbetspartners som varit med och bidragit till detta unika projekt. I Epic sitter följande hyresgäster: Verisure, Spaces, Delphi, Baker Tilly, Web Manuals och Locali.

Källa: Skanska