Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En viktig leverantör till ventilationsbranschen

I skånska Höganäs finner vi en av få tillverkare av styrenheter till roterande värmeväxlare. IBC control AB har lång erfarenhet när det gäller framtagning av komplexa lösningar för industrin och står för ett komplett produktprogram, vilket innefattar allt från utveckling till produktion och lagerhållning.

IBC control utvecklar, producerar och lagerför ett komplett program för styrning av roterande värmeväxlaretill ventilationsbranschen. Allt startade i en källare 1983 under namnet IBC automatic då företaget började konstruera och tillverka automatikutrustningar. När man fem år senare förvärvade elektronikföretaget Wema Electronic togs ett stort steg i bolagets utveckling, samtidigt som det fick sitt nuvarande namn. Wema tillverkade frekvensomvandlare som i mångt och mycket lade grunden till IBC controls satsning på styrenheter för roterande värmeväxlare.
– Faktum är att vi är en av bara två aktörer i hela Europa som kan erbjuda detta. Våra produkter finns i åtskilliga större byggnader där många människor vistas, till exempel hotell, industribyggnader, sjukhus,med flera. Mer än hälften av vår produktion går på export, säger Christer Persson, VD för IBC control.

Expansionsfas
I företagets anläggning i Höganäs monteras och testas alla produkter innan de skeppas vidare.
– I vissa länder får styrenheter inte monteras av andra personer än certifierade specialister, därför monterar vi dem här hos oss så att slutkunden sedan själv kan ansluta dem till sin anläggning direkt efter mottagandet. Vi levererar till kunder i hela Europa, tidigare även till Ryssland och Ukraina, men det är ju av förklarliga skäl inte längre möjligt, konstaterar Christer Persson.
Vi träffar honom i företagets 1 400 kvadratmeter stora anläggning dit verksamheten flyttade för snart 30 år sedan. Året innan pandemin växte företaget kraftigt, man blev väldigt trångbodda, vilket föranledde en utbyggnad på 1 300 kvadratmeter i syfte att härbärgera systerföretagen
IBC automatic och IBC elinstallation. Byggnaden stod klar 2020 och de båda nämnda bolagen leds av Christers son Tony.

”Ett privilegium”
De tre företagen bildar den familjeägda koncernen IBC group där Christers fru Ingela, numera pensionerad, var en av initiativtagarna.
IBC automatic konstruerar, tillverkar och installerar automatikutrustningar till industrin i Skåne och Halland, medan IBC elinstallation, som är Höganäs största elföretag, utför elinstallationer till entreprenader, industri och privatpersoner i framför allt Höganäs och Helsingborg. Bolagen sysselsätter totalt 55 anställda, men de kan bli fler med tanke på den expansion som hela företagsgruppen upplever.
– Byggnaden vi förfogar över idag möjliggör expansion, där känner vi oss helt trygga, säger Christer Persson som än så länge inte har några planer på att kasta in handduken.
– Jag är alldeles för rastlös och bor lite för nära för att inte engagera mig i
IBC control. Så är det att vara företagare, det är en livsstil, men jag beklagar mig inte. Tvärtom ser jag det som ett privilegium, IBC är mitt skötebarn, avrundar Christer Persson.

Intervju: Lars Nordin
Text: Örjan Persson