Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En viktig aktör när Mora kommun utvecklas

Bostadshus i Mora, av Morastrand.
Morastrand AB är det kommunala bostadsföretaget i Mora med uppdrag att tjäna allmännyttan. Med ett varierande utbud av bostäder i olika storlekar och prisklasser är man också den största hyresvärden i kommunen. Det nya höghuset i Tuvan är en av flera satsningar med ambitionen att stärka bostadsbeståndet i Mora kommun.

Det kommunala bostadsbolaget Morastrand AB äger och förvaltar totalt cirka 2 300 bostäder runt om i kommunen. På kontoret på Brudtallsvägen träffar vi bolagets VD, Stefan Larsson, som med stor entusiasm berättar om Morastrands senaste satsning – det nya höghuset i Tuvan som består av 39 lägenheter med inflyttning i december 2019.
– Ett uttalat mål innan de första spadtagen togs var att det nya höghuset skulle smälta in i Tuvan, med sina tegelbostäder konstruerade 1948-1952. Det anser jag att vi har levt upp till, upplyser Stefan.
Lägenheterna blev tillgängliga för reservation i april, och i maj var det sista hyreskontraktet undertecknat. Lägenheterna har moderna planlösningar och i huset finns ettor, tvåor, treor samt två fyror på det övre planet. Intresset för de nya bostäderna har varit stort bland Moraborna.
– Många lockas av det idylliska läget vid Österdalälven, med närheten till golf- och tennisbanor, liksom vandringslederna som de boende finner runt knuten i det lugna bostadsområdet. Även närheten till staden, med Mora centrum inom tio minuters gångavstånd, har bidragit till det stora intresset, tror Stefan Larsson.

Gedigen bakgrund
Stefan Larsson är VD för Morastrand sedan 2011 efter att tidigare ha jobbat i olika befattningar i fjällvärlden. Han tog examen som byggnadsingenjör vid Katrineholms Tekniska Skola och jobbade under många år som affärsområdeschef för Skistar i Tandådalen och Hundfjället. Härutöver verkade han även i rollen som fastighetschef i Malung-Sälens kommun.
Det är erfarenheter som kommer väl till pass i hans ledarroll på Morastrand som i dagsläget sysselsätter drygt 30 anställda. Härutöver skapar bolaget arbetstillfällen genom att man via ramavtal samarbetar med företag som bland annat assisterar vid skötsel och underhåll av bolagets fastigheter.

Vässar organisationen
På Morastrand strävar man alltid efter att hitta en balans mellan nyproduktioner och renoveringar.
– Vi ser stora behov av underhållsarbete i framtiden då bland annat större åtgärder, såsom stammar tak, fönster och fasader, måste bytas ut, säger Stefan Larsson och berättar att man redan har tagit steg för att anpassa organisationen efter dessa förutsättningar.
– Vi har bland annat instiftat en ny tjänst inom projekt. Vi har dessutom pensionsutmaningar den närmaste tiden och söker efter en kund- och marknadschef, men också efter uthyrare som kan stärka vår organisation. På så sätt står vi redo inför framtidens utmaningar, avslutar Stefan Larsson.

Research: Axel Eriksson
Text: Örjan Persson