Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En välrenommerad Tomelillaentreprenör kring mark och anläggning

I trakterna kring skånska Tomelilla har Leufstedts Entreprenad länge varit en välkänt begrepp beträffande mark- och anläggningsarbete. Leufstedts Entreprenad åtar sig både stort och smått och vänder sig till både privatpersoner och företag.

Leufstedts Entreprenad AB grundades 1973 och drivs idag av Alvar Leufstedt. Vi träffar honom i Tomelilla, varifrån verksamheten utgår, där han berättar att företaget grundades av hans bror Knut, som lämnade detsamma 2004 varpå Alvar, som tidigare varit avdelningsledare med ansvar för mark & anläggning, betong och bygg, tog över VD-rollen.
– Vi har lång erfarenhet av allehanda mark- och anläggningsarbeten, inte minst trädgårdsentreprenader där vi har många uppskattade insatser på meritlistan. Vi jobbar med både stort och smått och vänder oss till både privatpersoner och företag, upplyser Alvar Leufstedt.
Han berättar att hans båda söner, Roger och Magnus, tidigare var anställda i företaget men att Magnus 2016 valde att starta eget och köpte loss sin maskin. Alvar är glad över att sönerna har valt att prioritera familjelivet framför alltför långa arbetsdagar, och skickar också en tacksamhetens tanke till hustrun Ann-Kristin som skött kontoret med den äran under alla år. I framtiden önskar – men kräver inte – Alvar att antingen Roger eller 17-åriga dottersonen Liam tar över driften av Leufstedts Entreprenad.

Efterlyser dialog med Naturvårdsveket
I Leufstedts Entreprenad finns idag en maskin för allehanda ändamål – en hjulgrävare av modell Doosan DX1700W som Roger manövrerar – oftast i Malmö eller Staffanstorp på uppdrag av Svevia, som företaget har avtal med fram till nästa sommar. Alvar undersöker för närvarande möjligheterna att genom Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet erhålla bidrag för att köpa in en eldriven Doosan DX165WR-7. Det har dock visat sig vara mer problemfyllt än vad man kanske kunde tro.
– Efter att ha undersökt reglerna för ansökan insåg jag att jag förväntas presentera tre olika maskiner, vilket inte är möjligt då denna 19-tonsmaskin är den enda eldrivna maskin som motsvarar de krav jag har vad gäller bland annat räckvidd och vikt. Här efterlyser jag mer information från Naturvårdsverket, liksom en dialog kring eventuella möjligheter att få bidrag för snabbladdningsstationer för entreprenadmaskiner, säger Alvar Leufstedt.

Brister i nyinköpta bostaden
Leufstedts Entreprenads främsta konkurrensfördel har genom åren varit väl utförda arbeten som skapat långvariga relationer. Alvar berättar att han förväntar sig detsamma av motparten när han sluter avtal och att han därför varit mycket besviken sedan han och Ann-Kristin flyttade in i sin bostadsrätt i Råbocken i Tomelilla. Lägenheten, som utvecklats av BJ Invest och HP Holding, byggts av Edstrands Bygg på Österlen, och därefter av Hifab genomgått en inspektion utan anmärkningar, har dessvärre visat sig ha åtskilliga brister.
– Uterummet är tre kvadratmeter för litet, skjutdörrspartierna är felaktigt monterade, luftcirkulationen otillräcklig och den bristfälliga tätningen längs fasaden har gjort att det tidvis regnar in. Jag har kopplat in en jurist och räknar med att de ansvariga tvingas åtgärda felen, meddelar Alvar Leufstedt.

Intervju: Axel Eriksson
Text: Örjan Persson