Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En välrenommerad byggpartner i norra Dalarna

Varselklädd medarbetare på Mora Bygg framför skyltfönster.

Mora Bygg har ända sedan starten på 80-talet varit förknippat med högkvalitativa bygginsatser av engagerad och kunnig personal. Det har format ett koncept som spänner över alla typer av bygginsatser, ofta i rollen som totalentreprenör.

Mora Bygg grundades i Mora 1983 och sedan 2011 drivs företaget av den energiske och framåtsträvande Jeff Öijer som tidigare varit både praktikant och snickare i företaget. I dagsläget sysselsätter det ett 50-tal anställda som utgår från bolagets lokaler på Tallvägen i Mora. Bland medarbetarna finns byggare, målare, platt- och mattläggare, betong- och markarbetare, men också projektledare och CAD-specialister som hjälper kunderna med ritningar med mera.
– Vårt upptagningsområde utgörs av norra Dalarna, med fokus på trakterna kring Mora och Orsa, men härutöver blir det också en hel del uppdrag i fjällvärlden. Kunderna är jämnt fördelade mellan privatpersoner och företag, berättar Jeff Öijer.

Helhetsleverantör
Mora Byggs verksamhet vilar stadigt på tre stabila ben: byggnation av villor, det brukar bli ett 20-tal varje år, försäkringsskador samt uppdrag för industrin. Den stora kompetensbredden i personalstyrkan har gjort att Mora Bygg ofta verkar i rollen som totalentreprenör med särskilt fokus på mindre entreprenader. Man kallar helt enkelt in rörmokare, elektriker med flera som underleverantörer vid behov.
– När vi ikläder oss rollen som helhetsleverantör innebär det flera fördelar för våra kunder inte minst när det kommer till garantier och projektledning. När vi projektleder resulterar det ofta i ökad effektivitet och att jobben blir utförda snabbare, berättar Jeff Öijer.

Mycket stark utveckling
Mora Bygg har upplevt en snudd på explosionsartad utveckling de senaste åren. Verksamheten beräknas omsätta runt 90 miljoner kronor när man summerar räkenskapsåret våren 2020.
– Den positiva utvecklingen beror till stor del på den starka bredden i vårt erbjudande, men också att kompetensen stannar i bolaget då vi har en mycket låg personalomsättning, säger Jeff och berättar att man varje år hittar på roliga saker tillsammans. Det kan handla om allt från att åka vattenskoter till whiskeyprovning.
I dagsläget söker Mora Bygg inte aktivt efter ny personal, men till våren kan det, enligt Jeff Öijer, eventuellt åter bli aktuellt att nyanställa.

Research: Axel Eriksson
Text: Örjan Persson