Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En stark del av Glaskedjan

Kafé med stora fönster, monterade av Glas-Olle.

Glas-Olle drivs av tredje generationen glasmästare Med sin långa erfarenhet och breda kunskap tar man sig an alla möjliga uppdrag, stora som små. Numera är Glas-Olle en del av Glaskedjan, i vilken man utgör en stark länk.

Idag drivs Glas-Olle i Vadstena av Per Kruse, som är tredje generationens glasmästare. Företaget grundades 1974 av Pers morfar Olle. Företaget har legat på Slottsgatan 17 sedan 1978. Det har ju dock hänt en hel del sedan starten. Sedan 1980 äger man fastigheten där verksamheten ligger. Man har även byggt ut lokalerna i takt med att man har vuxit.
– Just nu renoverar vi verkstaden ytterligare. Sedan ska vi renovera fasaden när vi får tid, säger Per.

Samarbeten
Glas-Olle har många och starka samarbetspartners som till exempel Svenska fönster, som levererar måttbeställda nya fönster, och Martin G Andersson, som levererar glas i alla former. För lite över två år sedan köpte man upp Axmans glas i Motala, som fokuserar på fönsterrenovering och energiombyggnad. I Motala samarbetar man även med Sun Paradise, som levererar balkonginglasningar. Man samarbetar även med Flex Fasadia, som ligger i Hultsfred, där man tillverkar fasader i aluminium som Glas-Olle sedan monterar. Tack vare att man numera ingår i Glaskedjan, samarbetar man med alla försäkringsbolag. Man utför rutbyten på fordon, allt ifrån den lilla mopedbilen till den stora lastbilen, och lagar stenskott. I samband med rutbyte utför man även kalibrering, dagens bilar har avancerad utrustning monterad på bilrutan som till exempel självkörningssystem, kamera och sensorer.

Livslång erfarenhet
Kompetensen är hög på Glas-Olle och Axmans glas. En av medarbetarna kan bygga fönster från grunden, vilket är en färdighet som inte många besitter idag. Per har gesällbrev i glasmästeri. Han började som lärling 1987. Pers erfarenhet sträcker sig dock ännu längre tillbaka i tiden.
– Jag lagade mitt första fönster när jag var tio år gammal. Jag hade sönder ett fönster i skolan. Vaktmästaren sa till morfar, som tog över och då hjälpte jag till, säger Per, som ler när han berättar om sin första fönsterlagning.

Inget för stort eller för litet
Glas-Olle och Axmans glas tar sig an allt från enkla glasbyten till fönsterbyten, fönsterrenoveringar, balkonginglasning, altaninglasning och mer komplicerade projekt. Det finns inga uppdrag som är för små. Man byter exempelvis över 250 bilrutor per år. Det finns inte heller något uppdrag som verkar för stort för det välrenommerade företaget. På Motalaföretaget Axmans glas gjorde man ett 16 meter högt glasparti åt Platen i Motala. Man gjorde även en glasfasad åt restaurang Skepparpinan, som även den ligger i Motala. Restaurangen kan nu skryta med ett av Sveriges största skjutglasparti. Per och de andra glasmästarna på Glas-Olle och Axmans glas tycker om utmaningar.
– Vi hade nyligen två kunder som eftersökte ett speciellt glas som utgått sedan länge. De letade i halva Sverige utan resultat. Till slut hittade de oss, som var villiga att ta tag i det, säger Per stolt.

Glaskedjan
Sedan två år tillbaka är Glas-Olle med i Glaskedjan, som är en rikstäckande kedja med över 80 glasmästerier. Istället för att Glaskedjan köper upp lokala aktörer, är det de lokala aktörerna som köper in sig i Glaskedjan medan de fortfarande äger sina egna verksamheter. Kraven på att få vara med i Glaskedjan är höga. Man måste vara auktoriserade bilglasmästare och vara kvalitetssäkrade genom Dekra och certifierade inom kvalitet och miljö. Med sin långa erfarenhet och unika kompetenser utgör alltså Glas-Olle numera en stark länk i Glaskedjan.

Intervju: Oliver Malm