Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En specialist på laserskärning och kantbockning

Laserskärning och kantbockning är specialiteterna i NMP Lego AB.  Med sitt starka kvalitetskoncept har företaget byggt upp en kundkrets över hela Sverige bestående av både små och stora företag. Inget uppdrag är vare sig för litet eller för stort för NMP Lego.

När företaget där Nicklas Johannesen, Måns Stigevi och Peter Johnsson jobbade  gick i konkurs 2015 valde de att köpa verksamheten, överta kundkretsen och köra vidare i ny regi. Det är en satsning de aldrig har behövt ångra.
– Vi hade jobbat i firman i många år så vi visste hur allt funkade. I början var det lite kämpigt och vi jobbade nästan dygnet runt för att få båten på rätt köl igen, och nu känner vi att allt flyter på som det ska, säger Nicklas som tillsammans med sina kollegor har sex anställda.
NMP Lego AB står för helhetslösningar kring laserskärning och kantbockning. Man jobbar med legotillverkning av en mängd olika plåtprodukter och saluför härutöver den egentillverkade pelletsbrännaren PellX, vilken togs fram redan 2004. PellX säljs i Sverige via 150 återförsäljare och i övriga Europa via ytterligare ett 50-tal.

Ultramodern lasermaskin
Beträffande tillverkningen skärs produkterna ut med hjälp av NMP:s ultramoderna fiberlaser på 10 kW.
– Vår nya lasermaskin är en av de mest kraftfulla modeller som finns. I Sverige finns bara ett fåtal och faktum är att vi är det minsta företaget i världen som innehar en sådan maskin, säger Nicklas Johannesen och tillägger att maskinen kan hantera tjocklekar på allt från 0,5 till 30 millimeter.
När lasern har gjort sitt går detaljerna ofta vidare till kantpressen för att bockas.
Till denna har man valt att investera i en ny programvara som gör att NMP Lego i det avseendet kan mäta sig med marknadens ledande aktörer.
– Vi är inte beroende av att stå vid maskinen för att programmera utan kan sköta den från distans. Den nya programvaran ger dessutom möjlighet att kontrollera om produkten går att bocka enligt maskinens ramar och verktyg med hjälp av simulerad bockning i 3D, berättar Nicklas.
NMP Lego jobbar också med svetsning samt detaljtillverkning mot olika industrier. Härutöver kan man även erbjuda olika former av ytbehandlingar i samarbete med lokala aktörer.
– Vi har bra samarbete med många lokala företag och självklart ställer vi själva upp när någon behöver hjälp. Det känns stimulerade att arbeta i ett klimat där man snarare ser varandra som samarbetspartners än konkurrenter, säger Nicklas.

Gillar utmaningar
NMP Lego AB servar både små och stora kunder. Nya förfrågningar kommer hela tiden.
– Vi är duktiga på att skapa och vårda kundrelationer. Just nu har vi många intressanta projekt på gång, säger Nicklas som ser flera olika anledningar till bolagets goda rykte.
– Vi kan tillverka allt från små fästen till stora konstruktioner, enstaka artiklar eller serier på flera tusen produkter. Vi är heller inte rädda för att ta oss an nya utmaningar och ta fram egna produkter. Även om vi är ett litet företag ligger vi i framkant när det kommer till utveckling och möjligheter vi kan erbjuda våra kunder. Framtiden ser ljus ut, hela branschen har mycket att göra och vi räknar med att ha fullt upp de kommande åren, säger Nicklas Johannesen och avslutar med att berätta att man även har en sidoverksamhet i form av ett tryckeri där man till exempel kan trycka reklam på tröjor, bildekaler och vepor.

Research: Patrik Hogland
Text: Örjan Persson