Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En ledande expert på ytbehandling av aluminium

Operahuset i Oslo, som HAI Horsens har varit med och byggt.

Familjeföretaget HAI Horsens är en av de aktörer som ligger bakom bygget av Operahuset i Oslo där man bidragit med fasadbeklädnader. Bolaget med mer än hundra år gamla familjetraditioner har genom två världskrig och flera finanskriser vuxit till att bli en av världens ledande företag inom ytbehandling av aluminium.

Vi träffar Jan Rohdemejer som är fjärde generationen bakom framgångsrika HAI Horsens.
– Aluminium är ett miljöriktigt alternativ eftersom det kan återvinnas till hundra procent. Allt fler byggherrar väljer att använda aluminium i olika miljöer, och genom att ytbehandla materialet gör man det tåligt mot mekaniskt slitage och andra skador som till exempel kan uppstå i samband med hård vind och saltvattenstänk, säger Jan Rohdemejer.
Tekniken man använder kallas anodisering, vilken är den starkaste ytbehandling som finns för aluminiumprofiler. Den innefattar en elektrolytisk process som bygger upp ett ytskikt, vilket motstår mekaniskt slitage, UV-ljus och påverkan från aggressiva miljöer. Behandlingen gör att metallens struktur behålls och ytskiktet får den färg man önskar och blir en del av materialet. Tjockleken på oxidskiftet varierar mellan 5 och 20 my.

Små och stora projekt
HAI Horsens har flera prestigeprojekt på sitt CV. Ett av de mest kända är operahusbygget i Oslo som försetts med ytmaterial från Horsens. Jan Rohdemejer betonar dock att HAI Horsens jobbar med betydligt mer än bara stora prestigeprojekt.
– Vi har tre olika produktionslokaler med sammanlagt 25 000 kvadratmeter under tak och där anodiserar vi till exempel kikarsikten för försvaret, vilka förses med egenskaper som gör att materialet inte bländar skytten, men även produkter som används under, på eller i vatten inom offshoreindustrin.
– Det är egentligen bara kundens behov som sätter våra gränser. Givetvis blir beklädnaden av Operahuset i Oslo ett adelsmärke för oss, men vi befinner oss i en fortlöpande process och har genom fyra generationer upparbetat en kompetens som få i världen kan matcha. Våra metoder är användbara i stort sett överallt, säger Jan och berättar att man just nu arbetar med anodisering av chassin till fordonsindustrin – ett nytt affärsområde som man satsar mycket på.
Kravet på att fordon ska bli lättare viktmässigt men samtidigt säkra och robusta ökar också kraven på ytbehandling. Här jobbar HAI Horsens enligt kvalitetsledningssystemet TS 16969 som även bygger på ISO 9001-normen. Härutöver följer man även kraven för miljöcertifieringen ISO 14001.

Ny produktionslinje
HAI Horsens arbetar direkt tillsammans med konstruktörer och arkitekter. Bolaget har varit branschledande i generationer, men hur ser då framtiden ut för denna ytbehandlingsspecialist?
– Vi blickar framåt med tillförsikt, säger Jan Rohdemejer.
– Idag är vi 160 anställda och utvecklas ständigt. I februari 2019 inviger vi en ny produktionslinje som blir en lackeringsavdelning med bland annat anti-IR-lack. Vi ska helt enkelt bli en ”one-stop-shop”. Oavsett om det handlar om ett litet vapensikte, utrustning för rymdindustrin, fasadskivor eller produkter för exempelvis offshoreverksamhet, ska våra anodiseringskunskaper var det naturliga valet.

Research: Bengt-Olle Persson
Text: Örjan Persson