Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En komplett tillverkare inom tunnplåtsproduktion

Tranås Rostfria har en mycket gedigen maskinpark, som man uppdaterar med jämna mellanrum. När maskinparken kombineras med en mycket kompetent personalstyrka blir resultatet en komplett tillverkare inom tunnplåtsproduktion. Man kan vara med sina kunder från idé till färdig produkt. Nu har man siktet inställt på fortsatt tillväxt de kommande åren.

Med anor från 1945 har Tranås Rostfria mångårig erfarenhet av plåtbearbetning och slutmontering från flera branscher såsom dragskåp, laborationsinredning, medicintekniska produkter, plåtdetaljer för offentlig miljö, möbler, värmesystem, kontorsinredning och nyckelskåp. Företagets historia genomsyras av ett starkt fokus på kvalitet och att ständigt vara moderna. Idag är Tranås Rostfria en komplett tillverkare inom tunnplåtsproduktion.
– Vi värderar att ta hand om hela kedjan och det är ganska ovanligt att som legotillverkare ha en egen lackering. Allt sker in-house, från laserskärning och stansning till kantpressning, svetsning, lackering, montering och rullning, berättar Tim Liljeblad, som är företagets VD.

Tim har lång erfarenhet av branschen och kom till Trånas Rostfria för 6 år sedan. Han började först jobba som tidigare VD:ns högra hand med kalkyler och kunder för att sedan bli platschef och till slut VD.

En imponerande maskinpark
Tranås Rostfria utmärker sig bland annat genom sin imponerande maskinpark, i vilken man har investerat cirka 40 miljoner kronor sedan 2017.
– Under mina sex år på företaget har vi bytt ut nästan hela fabriken. Vi satsar stort på framtiden och har ökat vår kapacitet rejält för att kunna hjälpa kunder med allt från låga till höga serier. Antalen varierar från 50 stycken per år till 20 000 stycken per år för vissa kunder, berättar Tim.

Tim fortsätter med att berätta att företaget har ambitioner att växa. En expansion på 2000 m² under 2024 är en viktig del i detta. Man planerar bland att byta ut hela lackeringslinjen de närmsta åren.

Från ritbordet till färdig produkt
Det spelar, så klart, ingen roll om man har världens mest välförsedda maskinpark om man inte har medarbetare som har kompetensen att hantera dem. Tranås Rostfria har ett starkt fokus på tillväxt. Medarbetarna är den viktigaste nyckeln till framgång.
– Vi arbetar mycket med att skapa och bevara en stark företagskultur. Vi är ett lag som samarbetar. Det är viktigt att varje individ finner sin plats i gruppen och förstår sin roll. Vi är som en familj och ställer alltid upp för varandra, vilket resulterar i korta beslutsvägar, berättar Tim.

Det är tack vare den gedigna maskinparken och den tätt sammansvetsade personalstyrkan som man kan vara effektiva genom hela processen, från ritbordet till färdig produkt. Tranås Rostfria satsar på långsiktiga kundrelationer.
– Vi är stolta över våra långvariga samarbeten och arbetar nära tillsammans med våra kunder för att uppnå den bästa lösningen för deras produkter, säger Tim.

Tim avslutar med att berätta att Tranås Rostfria har som mål att omsätta 200 miljoner kronor om året till 2030. Man ämnar nå detta mål genom att investera i sin maskinpark, stärka sin starka företagskultur och fortsätta sina starka partnerskap.
– Från detalj till helhet – det är vår filosofi och vägen framåt, avslutar Tim.

Intervju: Lukas Fernholm
Text: Andreas Ziegler