Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En garant för säkra och funktionella industrigolv

Medarbetare på Jönköpings Industrigolv arbetar med maskin på golv i tom rum.
Företag som eftersträvar säkra och funktionella industrigolv har idag flera alternativ att välja mellan. De representeras av Jönköpings Industrigolv AB som är en expert på modern golvbehandling. Med tre olika metoder kan man alltid ta fram ett högkvalitativt och estetiskt tilltalande golv för varje enskilt ändamål.

Jönköpings Industrigolv – eller JIGAB som många säger – fyller 20 år och har under senare år haft en mycket god utveckling. Från och med nästa år utgår verksamheten från nya, större lokaler som bland annat innefattar ett dubbelt så stort lager.
JIGAB erbjuder högkvalitativa tjänster inom golvbehandling. I företaget brukar man framhålla bred yrkeskunskap, en egen behovsanalys och egna kvalitetsdokument som en garant för att varje kund erhåller ett säkert, funktionellt och lönsamt industrigolv. Man jobbar företrädesvis med tre olika metoder, varav härdplastbeläggning är ett populärt val. VD och delägare Christoffer Johansson utvecklar:
– Härdplastbeläggning är ett fogfritt golv som ofta läggs på gamla golv men som med fördel också läggs i samband med nyproduktion. Det här lämpar sig väl i allt från storkök och lager till parkeringsgarage, säger Christoffer och tillägger att JIGAB är auktoriserat för läggning av fogfria golv enligt AFG:s branschkrav.
Större byggföretag som till exempel NCC, Peab och Riksbyggen har anlitat JIGAB i detta avseende. Eftersom golven är fogfria blir de estetiskt tilltalande, och de går förstås att få i önskad kulör, liksom kem- eller värmebeständiga. Samtidigt rör det sig om riktigt tåliga och lättskötta golv.
– Nyligen lade vi 8 000 kvadratmeter härdplastgolv i Idrottshusets parkeringsgarage här i Jönköping. Vi har även lagt dylika golv i Kinnarps Arena, och i somras lade vi cirka 5 000 kvadratmeter härdplastgolv i Trivselhus produktionslokaler i Landsbro. Vi har flera stora återkommande kunder som hör av sig till oss med jämna mellanrum, bland andra Husqvarna, berättar Christoffer Johansson.

Flytspackling
En annan metod är golvavjämning, eller flytspackling, som ofta utförs i samband med nyproduktion av flerbostadshus. JIGAB jämnar helt enkelt till ojämna golv så att det går att lägga trägolv, klinker eller annat lämpligt ytskikt ovanpå. Här arbetar man med erkänt högkvalitativa material från Weber som har tecknat rikstäckande årsavtal med de flesta av landets stora byggföretag, varpå de anlitar auktoriserade partners för själva entreprenaden. Jönköpings Industrigolv är en av dessa. Christoffer, med ett förflutet som golvtekniker sedan 2004, sitter med i Webers Sverigeråd för entreprenörer, CWG-rådet, där han tillsammans med kollegor i branschen tar fram nya riktlinjer och avtalsprocesser tillsammans med Weber.

Diamantslipning
En tredje metod är diamantslipning/polering, och i JIGAB:s fall HTC Superfloor, som med fördel används på både nya och gamla betonggolv.
– Detta är en bra metod för miljöer där det uppstår höga tryck från exempelvis truckar eftersom det är oerhört hållbart. Diamantslipning förekommer också i moderna lägenheter och villor då man eftersträvar ett trendigt intryck. Ett polerat golv kräver dessutom väldigt lite underhåll eftersom det går att tvätta med vatten och miljövänlig såpa. Därav har det även fått namnet Grönt golv, eftersom det är ett miljövänligt alternativ, säger Christoffer.

Gröna golv
Han nämner i sammanhanget IKEA som för ett antal år sedan efterfrågade ett härdplastgolv, men där JIGAB i stället rekommenderade ett slipat golv som ett bättre alternativ. Det medförde att IKEA sedan dess har fortsatt välja Gröna golv.
– Våra golvtekniker kan alltid ge råd om bästa alternativet utifrån kundernas önskemål och förutsättningar. Vi har dessutom investerat kontinuerligt i verksamheten och bland annat köpt in toppmoderna slipmaskiner som gör att vi kan slipa fler kvadratmeter per timme, men med lika gott eller rent av bättre resultat, och med färre personer. Vi arbetar överlag med marknadsledande produkter, system och golvmaterial och vill vara en långsiktig partner när det kommer till golv och golvbeläggningar, avslutar Christoffer Johansson.

Research: Joakim Nyholm
Text: Örjan Persson

One thought on “En garant för säkra och funktionella industrigolv

Comments are closed.