Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En expert på villagrunder

Tak under konstruktion av Mark Grund & Bygg i Halland.

Det gedigna hantverket står i fokus när Mark Grund & Bygg i Halland AB tar sig an allehanda uppdrag. Med en stark lokal förankring jobbar man flexibelt och kostnadseffektivt i både Halland och Göteborgsområdet med allt från schakt av villagrunder till färdiga hus.

Svensk Leverantörstidning träffar Marcus Jörevik, som är VD på Mark Grund & Bygg i Halland AB, ett företag som utgår från Falkenberg och antar byggentreprenader i hela Halland och Göteborgsområdet. Vi ses ute på ett av företaget arbeten i Falkenberg, där de just nu gör två större villagrunder.
Marcus har arbetat inom branschen i 30 år och drivit Mark Grund & Bygg sedan 2009. Dessförinnan drev han ett liknande bolag som arbetade med murning och betong. Sammantaget har han lång erfarenhet och mycket kompetens inom området.
– Idag arbetar vi mycket med villagrunder och stenhus i ytong. Ytong är en form av lättbetong som har många fördelar, det är en brandsäker naturprodukt med god hållfasthet som man limmar ihop. När man använder Ytong blir det både mer kostnadseffektivt och lätthanterligt samtidigt som det går snabbare. Vi bygger ofta ytterväggar och bärande väggar i ytong och kompletterar därefter med andra material, säger Marcus.

Erbjuder helhetslösningar
I första hand arbetar Mark Grund & Bygg med husgrunder, men de kan också stå för totalentreprenaden för ett helt hus. Ofta är slutkunderna privatpersoner.
– Vi arbetar med alla former av entreprenader. Vi gör allt från mark och grundarbeten med schaktning till dräneringar, gjutningar och mycket mer. Vi är specialiserade inom detta och har byggt upp ett starkt och stort kontaktnät med VVS-firmor, elektriker, målare och snickare som tillsammans med oss skapar goda helhetslösningar för kunden, säger Marcus och betonar att just helheten är mycket viktig.
–Vi planerar noga med kunderna från början och har en bra kommunikation genom hela processen så att det blir kostnadseffektivt och gediget. Majoriteten av våra projekt gäller villor och våra projekt brukar ofta ligga på en till två veckor, säger Marcus.

Växande personalstyrka och maskinpark
Idag består Mark Grund & Bygg av tre personer, Marcus, Johan och Konny. Johan har varit med sedan starten medan Konny är ett nyförvärv. I företagets ändamålsenliga maskinpark finns en Kobelco bandgrävare på 13,5 ton, en bandgrävare på 7,5 ton samt en ny bandgrävare av modellen Hyundai 210, som är på 22 ton.
– Vi ska snart investera i en ny lastbil för att enklare kunna transportera maskiner och kross till och från våra arbetsplatser och erbjuda våra kunder ännu bättre priser, säger Marcus.
Bland Mark Grund & Byggs många goda samarbeten finns också samarbetet med Ludvigs Byggpooler och Wellness. Därtill köper man mycket byggmaterial av XL Bygg. Nyligen gjorde man klart en villa i Lindome och man har också ett stort projekt på Brunekulle, där man gör en villagrund på 200 m2i två plan och även ska bygga en pool via Ludvigs Byggpooler.
– Framåt hösten kommer vi att göra ännu en villa på 250 m2 i tre plan, säger Marcus.
Mark Grund & Bygg har många återkommande kunder och får ofta uppdrag via rekommendationer.
– Vi tycker att vi har en bra storlek på företaget och vill växa organiskt med tiden. För oss är det viktigt att personalen mår bra och får vara med och bestämma. Våra anställda trivs och det skapar ett välmående företag, avslutar Marcus Jörevik.

Intervju: Oliver Malm