Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Effektiv akvatisk mätning på distans

AquaSense tar fram detekteringsutrustning som kan ge noggranna mätningar av vattenkvalitet, vattentemperatur och liknande värden på distans. Sensorerna kan bland annat placeras i bojar och avläsas i upp till fem år med ett batteri. Eftersom rådgivning är en viktig del av verksamheten, har man utvecklat en egen rådgivningsenhet.

När man ska övervaka vattenkvalitet, vattentemperatur och andra värden i vatten står man inför ett antal utmaningar. En av viktigaste frågorna är, så klart, att utrustningen man använder har rätt sensorer, som ger både korrekta och relevanta värden. AquaSense har specialiserat sig på denna typ av sensorer. Företaget samarbetar ofta med GasDetect.
– AquaSense och GasDetect är två parallella företag som arbetar med olika typer av sensorer som kombineras på ett, för kunden, optimalt sätt. Vi lyssnar mycket noga på kundens behov och upprättar ett frågeschema rörande användningsområden. Därefter bygger vi samman sensorerna, berättar Søren Møller, som driver båda företagen.

Effektiva bojlösningar
En annan utmaning när det kommer till mätningar i vatten är att detekteringsutrustningen ofta finns långt från teknikern som ska ha tillgång till mätningarna. Därför har AquaSense utvecklat en bojlösning med sensorer som kan avläsas under fem år med ett batteri.
– Via trådlös kommunikation kan inte bara sensorernas värden avläsas, utan även batterikapaciteten och liknande värden. Ibland bygger vi, för de kunder som så önskar, en solcellsdriftlösning, som är oberoende av en batterilösning, berättar Søren.

AquaSenses övervakningssystem sparar mycket pengar åt kunderna, som slipper skicka ut personal till reningsverket eller vattenverket för att samla in mätvärden. Bojlösningen kan fästas på botten, vid ytan eller på det djup som man önskar göra mätningar på.
– Dessa bojlösningar finns exempelvis vid ett stort antal badplatser över hela Danmark, säger Søren.

Rådgivning
Genom åren har AquaSense utvecklat en unik spetskompetens. Därför har rådgivning blivit en viktig del av verksamheten. AquaSense har en egen rådgivningsenhet, som kan ge kunderna råd rörande vilka sensorer som bör användas.
– Vi besöker gärna kunden på plats eller så kan de besöka oss här i Vejle, säger Søren.

AquaSenses övervakningssystem har redan gjort succé över hela Norden. Företagets meritlista är lång.
– Vi är representerade över hela Norden. Genom att anställa fler tekniker och utveckla vår rådgivnings- och service-avdelning är målsättningen att öka antalet kunder i Sverige, Norge och Finland, säger Søren avslutningsvis.

Text: Andreas Ziegler