Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Den moderna bärgningsbranschens utmaningar

Många tror kanske att bärgningsbranschen består av att bara köra en bärgningsbil och hämta upp bilar, men sanningen är att det är bransch som kommer med många utmaningar, då man även måste vara duktig på att kommunicera med allt från strandsatta privatpersoner till myndigheter. Detta är något man lägger väldigt stor vikt vid på Levins Bärgning & Maskin, som är anslutna till Assistancekåren.

Tobias Levin har kört bärgningsbil sedan 2010. Hans första år i branschen var lite tumultartat. Det började med att han fick börja köra extra i Ljungby och Hässleholm. Lagom till vintern hamnade han hos Assistancekåren i Markaryd.
– Det blev en tuff start, särskilt som den vintern var mycket hård, men jag lärde mig massor, säger Tobias om det första året i branschen.

Tobias köpte en grävmaskin av en kollega och drev därefter företag i mark- och anläggningsbranschen ett tag. När han såg en möjlighet att starta en ny verksamhet inom bärgningsbranschen slog han till. Levins Bärgning & Maskin AB har idag fem bärgningsbilar, tre TMA-bilar och två servicebilar.
– Yrket är hårt och tufft, men variationen gör det till ett väldigt intressant yrke, säger Tobias.

Assistancekåren
Levins Bärgning & Maskin är anslutna till Assistancekåren, som är en rikstäckande organisation, Samtidigt är organisationen lokalt förankrad genom verksamheter som Levins Bärgning & Maskin, som utför uppdrag i Landskrona och Helsingborg med omnejd. Assistancekåren är mycket måna om sin kundnöjdhet, som ligger på 98,3 %. Man jobbar bland annat en hel del med den digitala utvecklingen. Arbetet är digitaliserat i alla steg gällande uppdragshantering, dokumentation och uppföljning, vilket resulterar i att kunderna får en kvalitetssäkrad och förtroendefull upplevelse samtidigt som larmkostnaderna blir lägre. Assistancekåren är även den enda organisationen i bärgningsbranschen som har tagit fram en tjänst för elbilar.
– Vi hämtar upp bilar och kör dem till en laddstation. Det är svårare att mäta avstånd med elbilar, men detta kommer blir bättre med tiden, säger Tobias.

Ett utmanande yrke
Bärgningsbranschen kommer med ett antal utmaningar; det handlar om mer än att bara köra ut och hämta upp bilar. De som är verksamma i branschen måste vara väldigt bra på att kommunicera med allt från strandsatta privatpersoner till myndigheter.
– Det finns ingen manual och allt är inte självklart i den här branschen. Yrket handlar mycket om att lära sig av en erfaren person. Man måste våga fråga och be om hjälp, säger Tobias.

På Levins Bärgning & Maskin är man mycket måna om att ha en stabil organisation. Som de flesta andra verksamheter, vill man fortsätta växa, men man vill ha en stabil tillväxt. Det handlar mycket om att hitta rätt personer, vilket inte är det lättaste.
– Det är svårt att hitta kvalitativ personal som förstår yrket. Det som många nya i branschen inte tänker på är att man måste kunna ta egna beslut och vara initiativrik och motiverad, säger Tobias.

Intervju: Lex Thelin
Text: Andreas Ziegler