Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Danska designtraditioner präglar kök och offentliga miljöer

Kök av Siga Design.
Dansk design och möbelproduktion har i årtionden beundrats av en bred allmänhet. Ett företag som tar danska designtraditioner till nya nivåer är Siga Design som designar såväl kök som offentliga miljöer, och som nu också lanserar en helt ny, ljudabsorberande/akustisk dämpad designlösning.

Siga Design utgår från en ö i danska Limfjorden. Från företagets lokaler och via den ultramoderna maskinparken skräddarsys produkter för både kök och offentliga miljöer. Det hela började med ett samarbete med en stor dansk köksproducent som efterfrågade specialdesignade lösningar för sina kunders räkning. Det kunde till exempel handla om specialhyllor eller utrymmen under trappor som skulle kundanpassas. Siga Design åtog sig både ritandet, konstruktionen och hela produktionen, något som förstås snart uppmärksammades av fler.
– Det har gått bra för oss. Maskinerna är de modernaste och bästa som finns, och vi har dessutom byggt vårt eget färglabb där vi kan blanda färger helt efter kundernas önskemål. När allt är klart skickas den färdiga lösningen till beställaren som bara kan sätta in den på sin plats, informerar Flemming Baek som tillsammans med gode vännen Jens Poulsen startade det framgångsrika företget för tjugo år sedan.
Siga Design har under den tiden gått från en lokal fåmansaktör till att ett välkänt designföretag över hela Danmark. Nu sprids ockås företagets tilltalande koncept på såväl den norska som svenska marknaden. Siga Design tillverkar inventarier i alla träbaserade material, samt även i plast, och via den egna målningsavdelningen kan kunden välja fritt bland alla förekommande kulörer och ytskikt. De som önskar motiv kan även erhålla detta.

Lanserar nyheter
En nyhet som Siga Design presenterar just nu är speciella akustiska dämpningslösningar som har en design och en form som följer de danska designtraditionerna, och som dessutom har ett bra utseende och hög kvalitet.
– Ljudisolerade och akustiska dämpningsrum är kanske inte nya, men det vi har gjort är att vi har skapat speciella lameller som är monterade på ett ljudisolerande material. Lameller och isolering kan då ha en unik färg eller ett attraktivt motiv som passar bra med miljön där de ska installeras. Vi tillverkar standardlösningar, men även speciella lösningar precis som kunden önskar.
Dansk design i allmänhet och speciellt danska möbler brukar anses vara dyra, men efter att ha tagit del av företagets prisbild är det inte något som avskräcker vare sig en skola eller individ.
– Vår filosofi är att vi måste kunna leverera en kvalitetsprodukt till ett rimligt pris, säger Flemming.

Vill samarbeta med fler
För att kunna ta del av företagets design- och prduktionskunskaper får man gå via antingen inredningsföretag, köksproducenter eller arkitekter. Flemming Baek förklarar:
– Det finns många som kommer till oss med alla möjliga uppgifter. Genom att samarbeta med inredare, köksproducenter med flera blir vår kunskap mer exakt och fler kan få hjälp med sina önskemål. Vi arbetar med många olika kundtyper, men särskilt med en stor dansk köksproducent. Men vi har alla möjligheter att arbeta med flera partners, inte minst i Sverige, avslutar Flemming Baek.

Research: Bengt-Olle Persson
Text: Örjan Persson