Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Dansk spetskompetens inom tankar och cisterner gör succé i Norden

Lastbil från KN Beholder & Miljöteknik vid en bensinstation.
KN Beholder & Miljøteknik har specialiserat sig på att tillverka tankar och cisterner för alla behov. De har en stark position på marknaden och arbetar med några av Nordens mest kända aktörer. Det är dock inte alla som vet att många av de cisterner som står på tankstationer runt om i landet, kommer från Lilla Skensved några mil utanför Köpenhamn.

Kasper Nielsen driver företaget tillsammans med sin bror Kenneth, och tar emot i produktionslokalerna som är fyllda med tankar klara för leverans.
– Hela vår affärsidé är att tillverka tanken enligt kundens kravspecifikation. Vissa tankar skall vara i stålplåt med en coating i form av epoxi på insidan, medan andra skall vara helt i rostfritt. Alla våra bränsletankar och cisterner är godkända för bensin och andra lättflyktiga ämnen, säger Kasper.
Vad arbetar ni med på företaget just nu?
– Vi har precis färdigställt två 75 m3 tankar för Bromma flygplats. Tankarna ska innehålla avisningsmedel, och då levererar vi hela utrustningen, det enda avisningsfordonet behöver göra är att koppla på slangen, berättar Kasper.

Traditionellt familjeföretag med specialistkompetens
KN Beholder & Miljøteknik är ett traditionellt familjeföretag som startades för 50 år sedan av Kaspers far, Kurt Nielsen, som var utbildad smed. Sönerna Kasper och Kenneth har därför följt med på fabriken sedan barnsben, och lärt sig yrket från grunden. Därtill har de den specialistkunskap som krävs för att arbeta med en avancerad produktion.
– Både jag och min bror har specialutbildningar för att tillverka tankar och cisterner, även cisterner som är tryckbehållare. Vi tillverkar tankar och cisterner för alla behov. Allt vi gör, alla material vi använder och hela tillverkningsprocessen följs noga och full dokumentation följer med varje försändelse, säger Kasper.
Ett exempel på KN Beholder & Miljøtekniks uppfinningsrikedom är specialtankar som skräddarsytts för exempelvis bilverkstäder som har smörjoljor och spilloljor.

Stor flexibilitet och pålitliga leveranser
KN Beholder & Miljøtekniks stora styrka är flexibiliteten vad gäller mått och volym. De hjälper ofta kunder med speciella behov, som en lantbrukare eller en fiskodling.
– Det kan handla om att tillverka en tank som ska kunna tas in via en vanlig dörr, kunna ställas i ett hörn, vara rektangulär eller ha en viss form, ingenting är omöjligt för oss, säger Kasper.
Att företaget har stor erfarenhet och expertis inom sitt område är tydligt, med tanke på den flexibilitet som erbjuds.
– Vi behöver egentligen bara veta vad tanken ska innehålla, om den ska placeras inomhus, utomhus eller under jord och hur den ska användas. När vi vet detta tar vi hand om hela ritnings- och konstruktionsarbetet. Max tre månader senare finns tanken eller cisternen på plats. Vi kan bygga in tankar och hela pumpautomatiken i en container som sedan kan lastas av en truck eller en lastväxlare. Vi kan också bygga pumpar och stigarledningar för brandposter i exempelvis höghus, säger Kasper.
Sammanfattningsvis kan man säga att KN Beholder & Miljøteknik är ett företag med stor bredd inom sina områden, och få begränsningar.
– Om det är något som skall pumpas eller förvaras och som är flytande eller annan form så bygger vi det, avslutar Kasper Nielsen.

Text: Carolina Fredriksson
Research: Bengt-Olle Persson