Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Däckbranschen har blivit mer komplex

Idag är däckbranschen mer komplex än någonsin. På Vulko Eslöv har man mer än 60 års erfarenhet av branschen. Då man har hängt med i utvecklingen har man både kunskapen och tjänsteutbudet som krävs för att tillgodose sina kunders behov.

Vulko Eslöv grundades för över 60 år sedan. Sedan 70-talet ägs och drivs verksamheten av familjen Andersson. Sedan en tid tillbaka drivs företaget av Rickard Andersson.
– Jag har sprungit runt här sedan jag var liten grabb och har mer eller mindre vuxit upp i verkstaden. Det var en självklarhet för mig att börja arbeta här, säger Rickard med ett brett leende på läpparna.

Idag ingår Vulko Eslöv i Euromaster, som en rikstäckande kedja som har specialiserat sig på just däck.
– Man kan få hjälp över hela landet och även i andra länder i Europa. Man kan till och med få sina kostnader flyttade från en Euromaster till en annan, berättar Rickard.

Bred verksamhet
Däckbranschen har utvecklats en del sedan Rickards far drev verksamheten. Utbudet har blivit större på flera olika sätt. Numera har man däck till en rad olika fordon. Utöver däck till personbilar har man till exempel även däck till motorcyklar, traktorer, lastbilar och entreprenadmaskiner. Branschens utveckling har gjort det nästan omöjligt att ha allt som alla kunder kan tänkas behöva i lager. Man har dock byggt ut lagret, så att man har mycket av det som kan tänkas efterfrågas. För ibland är det snabba ryck som gäller.
– Vi har ett journummer för kvällar och helger. Då rycker vi ut och hjälper till om det är kris. Detta används främst av större åkerier, men alla kan använda det, berättar Rickard.

Branschens utveckling har lett till att Vulko Eslöv har blivit en mer komplett leverantör. Utöver däckförvaring och däckbyten, erbjuder man bland annat även tvättning och balansering av däcken. Man har självklart även hängt med i den digitala utvecklingen och har kompetensen som krävs för att exempelvis koppla upp däcken mot dosor eller annan teknik. Man kan till och med hjälpa till med finansieringen.
– Vi har ett avtal med Resurs Bank. Vi kan anpassa avtalet efter kundens behov här i butiken, berättar Rickard.

Bred kunskap
Kunskapskraven på de som arbetar i däckbranschen har även den ökat. Utöver att man hela tiden uppdaterar sin kompetens gällande rådande regler och föreskrifter, handlar arbetet mycket om att informera och utbilda kunderna om däck. Detta gäller allt från slitage och livslängd för däcken på elbilar till att göra behovsanalyser rörande vilka däck som passar en specifik kund. Andra gånger handlar det om att reda ut missförstånd. Detta är något som Rickard passar på att göra när vi är på besök.
– Året-runt-däck finns inte. Det närmaste man kommer är dubbfria vinterdäck. Det finns inte heller något som heter vinterfälgar. Men det finns fälgar som är lackade i mer än ett lager, vilket gör att färgen och fälgen ser bättre ut längre, berättar Rickard.

På Vulko Eslöv söker man alltid duktig personal.
– Det är bara att ringa oss eller skriva till oss, så kan vi nog lösa något. Det är ett tungt arbete, så man måste våga arbeta med händerna. Man borde, så klart, ha ett intresse för däck också, då vi arbetar med så många olika däck idag, avslutar Rickard.

Intervju: Lex Thelin
Text: Andreas Ziegler