Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Cramo i Kungälv – en ledande uthyrare till Sveriges byggföretag

En lastbil och en gaffeltruck från Cramo.

Cramo är marknadsledande i branschen vad gäller uthyrning av maskiner, utrustning, flyttbara lokaler och tjänster till byggföretag, den tillverkande industrin och den offentliga sektorn. I den stora organisationen finns tillgång till en i det närmaste obegränsad mängd av hyresobjekt för alla tänkbara behov. Cramos anläggning i Kungälv är inget undantag.

Cramo ägs idag av det holländska bolaget Boels vilket numera är företagets officiella namn utanför Norden, där varumärket Cramo alltjämt lever kvar. Cramo har genom åren utvecklats till en av Europas ledande maskinuthyrare med uthyrning av maskiner, utrustning och flyttbara lokaler via flera hundra depåer. Cramos verksamhet sträcker sig över såväl Skandinavien och Baltikum som länder i Nord- och Mellaneuropa.
En av de svenska depåerna ligger i Kungälv där vi träffar depåchef Henrik Kurth och
depåns erfarna uthyrare Johan Andersson och Magnus Persson.
– Vi jobbar med en väldigt stark lokal anknytning, konstaterar Henrik och fortsätter:
– Det växer så det knakar i Kungälv just nu, vilket gör att vi levererar till både små och stora byggen. Vi jobbar således med både stora aktörer och mindre lokala entreprenörer, vilket gör oss väldigt breda.

Personlig service
Byggmaskiner, anläggningsmaskiner, liftar och bodar är Cramos fyra huvudsakliga produktområden. Ambitionen är att alltid utgöra det mest kundvänliga alternativet, vilket innebär att kunden ska känna sig välkommen vare sig det rör sig om önskemål eller problemlösning. Man står för marknadens bredaste sortiment och det handlar om uthyrningsperioder på allt från någon timme till flera år. Cramo ser förstås till att beställd utrustning kommer på plats på önskad tid. Man arbetar flexibelt och lägger stort fokus på det personliga bemötandet. Alla maskiner är genomgångna innan uthyrning.
– Cramo som bolag jobbar med mycket höga säkerhetskrav, det gäller förstås att alla de maskiner vi hyr ut lever upp till dessa, betonar Henrik.
Det gäller inte minst lift och kringutrustning. Cramo har en egen skola med utbildning och information om säkerhet. Cramoskolan har egna utbildare som säkerställer att utbildningarna uppfyller de allmänna regler och krav som ställs.

Ledande digitalt
I en föränderlig bransch som Cramo verkar i gäller det att hela tiden ha örat mot marken, vara lyhörd inför vad marknaden efterfrågar och anpassa verksamheten och erbjudandet därefter. Digitaliseringen spelar i sammanhanget en stor roll och här ligger Cramo i framkant, bland annat genom att erbjuda uthyrning online. Via Cramos onlineportal kan kunden beställa maskiner och boka returer dygnet runt, se aktuella avtalspriser och all hyrd utrustning, ta del av produktutbud och aktuell tillgänglighet samt fakturahistorik och hyresstatistik.

Cramo satsar på en långsiktighållbarhet
Något annat som präglar verksamheten i allra högsta grad är det tydliga miljötänket. Till samtliga maskiner använder man nu miljövänlig hydraulolja och HVO-diesel.
Cramo satsar på långsiktig hållbarhet.

Lokalt engagemang
Cramo har funnits i Kungälv sedan 2008 och har byggt upp ett mycket gott rykte i branschen.
– Vi tror på att hålla en hög servicenivå, att göra det där lilla extra för våra kunder gör att vi kan särskilja oss från andra lokala aktörer. Vi är en lokal uthyrare med den stora koncernens muskler i ryggen, inte minst i form av vårt stora centrallager i Göteborg. Enkelhet och förtroende är två begrepp vi jobbar efter, säger Henrik Kurth.
Satsningar på föreningslivet i Kungälv är och har varit en självklarhet för Cramo. Både Magnus och Johan, som är innesäljare på depån i Kungälv, har ett utpräglat engagemang inom föreningslivet.

Research:  Oliver Malm
Text: Örjan Persson