Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Byggnadsplåtslageri i toppklass när Varberg bygger och utvecklas

Två fönster med plåtinfattning av MB-Plåt

Varbergsbor och -företag i behov av en professionell plåtslagare har ett utmärkt alternativ i MB-Plåt AB. MB-Plåts kompetens sträcker sig över allt som rör byggnadsplåtslageri, såsom hängrännor, stuprör, fönsterbleck och takplåt, och allt anpassas efter fastighet och kundens behov.

Bandtäckningar, takarbeten, fasadarbeten, fönsterinfattningar, hängrännor, stuprör, skorstenar, huvar, diverse listarbeten och alla andra typer av plåtarbeten – Varbergsföretaget MB-Plåt AB jobbar med andra ord med allt som rör byggnadsplåtslageri. Martin Beckman leder verksamheten som han själv startade 2008, men redan några år tidigare verkade han i rollen som F-skattare när han åtog sig uppdrag i Varberg med omnejd. Hans branscherfarenhet sträcker sig dock ännu längre tillbaka i tiden, vilket förstås utgjorde en stabil grund att bygga företaget på. Utvecklingen har också varit god i MB-Plåt.
– Från början delade jag verkstaden med fyra andra entreprenörer, men när efterfrågan blev för stor flyttade jag till egna lokaler, samtidigt som jag investerade i maskinparken och anställde medarbetare. Idag är vi ett 15-tal personer i företaget och vi har flyttat ännu en gång till egenägda lokaler, säger Martin Beckman.
Lokalerna han talar om är de nybyggda industriskeppen i Holmagärde som man själva levererade plåt till. I verkstaden sysselsätts elva plåtslagare som Martin beskriver som ett härligt gäng.
– Hos oss jobbar såväl Krister med sina 40 år bakom sig i branschen som praktikanter från Vuxenutbildningen samt elever från yrkesprogrammet. Vi blandar rutinerad arbetskraft med unga, nytänkande individer, vilket genererar hög kompetens och ett brett kunnande, konstaterar Martin.

Modern maskinpark
Med hjälp av företagets moderna maskinpark kan MB-Plåt bistå med tillverkning av diverse plåtprofiler i flera olika material. Allt anpassas efter den aktuella fastigheten och kundens specifika önskemål.
I verkstaden finner vi bland annat kantvikmaskiner, slagsax, falsupptagningsmaskin och specialmaskiner, vilka sammantaget gör MB-Plåt mycket flexibelt. Martin Beckman anser att bandtäckning är det som är roligast att jobba med.
– Det kräver både erfarenhet och skicklighet samt att man är lite klurig och lösningsorienterad. Jag gillar den utmaningen, säger Martin och fortsätter:
– Vi samarbetar med flera duktiga snickarfirmor som jobbar med både nybyggnation och renovering av villor. Där gör vi plåtslageriarbeten på både tak och fasad, ibland även inomhus. Villajobben står för en stor och mycket viktig del av verksamheten som vi givetvis prioriterar.

Specialanpassningar
MB-Plåt levererar enligt löpande avtal till bygget av Varbergstunneln och har genom åren legat bakom en mängd intressanta byggprojekt i regionen.
– I Sörse genomförde vi ett tre år långt projekt när vi bidrog med bland annat 6 000 kvadratmeter bandtäckt tak till cirka 300 lägenheter på uppdrag av Varbergs Bostads AB. Nu har vi ett likande projekt till 200 lägenheter i Nya Brunnsberg här i Varberg. Härnäst väntar en del nya villor, renovering av gamla hus, hyreshus med mera, samt  bygget av det nya hotellet i Ullared där vi bidrar med en specialfasad i aluminium som vi har fått möjlighet att vara med och utforma ihop med arkitekt.  Vi är överlag väldigt duktiga på att ta fram specialanpassningar för olika ändamål, säger Martin Beckman.
Han ser framtiden an med tillförsikt.
– Vi håller lager på mycket material och tillverkar efter egen måtting till både hantverkare och hemmafixare. Vi ska upprätthålla vår höga servicenivå till såväl små som stora uppdragsgivare, samtidigt som vi ska fortsätta satsa på personalen. Om man trivs på sin arbetsplats gör man också ett bra jobb, det är vår utgångspunkt.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson