Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Byggnads: ”Högerns gymnasieförslag förödande för byggbranschen”

Varselklädd medarbetare på Byggnads.

En majoritet i riksdagen vill införa ett tvåårigt yrkesgymnasium. M, SD, C, KD och L beslutade nyligen om ett tillkännagivande till regeringen i frågan. Byggnads motsätter sig förslaget och menar att det står i direkt motsats till vad som krävs på dagens och morgondagens arbetsmarknad.

Riksdagen har nyligen beslutat om ett tillkännagivande till regeringen. M, SD, C, KD och L röstade gemensamt om att införa ett tvåårigt yrkesgymnasium. Förslaget går i helt motsatt riktning mot samhällets utveckling. Arbetsmarknaden och yrkena inom byggbranschen kräver idag mer kunskap, inte mindre, menar Byggnads.
– Samtidigt som Jan Björklund talar sig varm om globalisering säger han att byggnadsarbetare ska lära sig mindre engelska. Medan arbetsmarknaden utvecklas i en allt snabbare takt vill Moderaterna och Sverigedemokraterna minska vår möjlighet till omställning. Man behöver knappast en treårig gymnasieutbildning för att förstå att högerns politik inte håller ihop, men vi behöver det för dagens och morgondagens arbetsmarknad, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
”Ett steg i fel riktning”
1994 blev samtliga nationella gymnasieprogram treåriga. När alliansregeringen 2011 tog bort högskolebehörigheten från yrkesprogrammen sjönk antalet sökande drastiskt och bristen på byggnadsarbetare är idag enorm. Byggnads anser att det är ytterligare ett steg i fel riktning att gå tillbaka till en kortare utbildning för yrkesarbetare. Istället vill man se att högskolebehörigheten återinförs och att man satsar på yrkesutbildningarna.
– Vi byggnadsarbetare ska inte bli slit- och slängvaror eller något B-lag. I Sverige konkurrerar vi med kvalitet och kompetens, det är vårt lands framgångssaga. Att förkorta gymnasieutbildningen sänker vårt värde på arbetsmarknaden, skapar återvändsgränder och riskerar att leda till att ännu färre söker sig till byggprogrammen. Högern borde lära sig av sina misstag istället för att upprepa dem, säger Johan Lindholm.
Källa: Byggnads