Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Budservice och teknikreparationer på Orust

Två bilar som ingår i Orust Budservice.

I Varekil på Orust, Sveriges tredje största ö, är företagsamheten stark.
Här finns en genuin budservice med stark lokal förankring som transporterar allt mellan himmel och jord 365 dagar om året, till exempel hemleveranser av varm och kall mat och blommogram. Här finns också en reparation- och serviceverkstad för teknik såsom mobiltelefoner, datorer och surfplattor. Företagen drivs av ett engagerat par, som dessutom har en presentbutik tillsammans.

Terese Ekelund Pernervik och hennes man Daniel Ekelund är två drivna företagare som verkar i Varekil på Orust. Här startade Terese Orust Budservice 1999, då endast 20 år gammal.
– Genom åren har vi arbetat hårt,men det har aldrig varit vår avsikt att växa och bli ett ”stort” företag utan det har varit viktigare att vara ett litet och trivsamt företag där varje anställd har en betydande roll och eget ansvar.Idag antar vi uppdrag för privatpersoner, företag samt statlig och offentlig sektor, säger Terese.
Orust Budservice har idag sex anställda och använder både små och stora bilar för transport. Företaget arbetar 365 dagar om året och en av deras specialiteter har blivit expresstransporter av stort och litet runt om i Sverige.
– Vi utför till exempel tempererade transporter, det vill säga av varor som ska vara varma eller kalla. Vi kör bland annat transporter för Ica Online, matleveranser till kommunens boenden, skolor och förskolor samt hemleveranser av mat till de äldre.Vi hämtar, packar och levererar varor både lokalt och nationellt, säger Terese.
Bland det styckegods som Orust Budservice transporterar finns allt från möbler, verktyg, reservdelar till industri samt modellbyggen. Transporterna sker snabbt och säkert.
– Vi arbetar mycket med specialtransporter, som vi utformar efter kundens behov. Sammantaget är vi väldigt måna om både vår personal och våra kunder, det är viktigt att alla blir nöjda, säger Terese.

Prylfixarn lagar och servar prylarna
Prylfixarn, som startades 2014, reparerar och servar mobiltelefoner, elektronik och datorer i egen verkstad, ända ner på komponentnivå. Daniel Ekelund reparerar det mesta.
–Jag har haft ett stort intresse av detta sedan jag var ung, då jag ofta plockade isär och satte ihop tekniska prylar som till exempeldatorer och elektronik. Därtill har jag en utbildning som Telereparatör samt en utbildning inom elektronisk datakommunikation, säger Daniel.
Daniel arbetade på Elgiganten i Uddevalla i tio år, där han var ansvarig för datorer och teknik och även utbildade personal inom datorservice och reparationer, mestadels av datorer, skrivare, scanners, digitalkameror och telefoner.
– Idag arbetar jag ensam i verkstaden och tar emot teknik som kunderna skickar eller lämnar in, det kan vara surfplattor, PC, Mac och många olika typer av telefoner, men även en del hushållselektronik. Jag gör allt från att byta ut skärmar och sanera från vätskeskador till att flytta över kontakter och bilder från en gammal enhet till en ny. Det är inte ovanligt att jag tar emot varor från kunder som har försökt att reparera dem på annat håll, men inte lyckats, säger Daniel.
Daniel arbetar även med hårdvarureparationer av Apple-datorer, bland annat reparation av moderkort efter allt från fuktskador till tappskador samt övriga förekommande fel. Han kan också bygga nätverk och ta fram skräddarsydda helhetslösningar för kunderna med till exempel tv, dator, skärmar och skrivare.
– Jag tar också fram bra speldatorer och CAD-anpassade datorer, säger Daniel, som även arbetar med digital support genom TeamViewer.
– På detta sätt kan jag hjälpa till med installationer, underhåll, årliga uppdateringar för virusprogram med mera.
Bland Prylfixarn’s kunder finns både privatpersoner, företag och föreningar.
– Inom min bransch är det viktigt att följa med i utvecklingen. Jag arbetar mycket med företag och bygger till exempel även hemsidor till både privatpersoner, föreningar och företag. För oss är det viktigt att fortsätta utvecklas med tekniken.
Utöver Orust Budservice och Prylfixarn driver paret även en presentbutik, Glittriga Ting, som Terese brinner varmt för. Förutom den fysiska butiken finns det en webbshop, som blir allt mer populär.
– Här erbjuder vi inredning och gåvor som passar både privatpersoner och företag. Hos oss kan man hitta allt från handgjord choklad, anteckningsböcker och doftljus till exklusiva kristallskålar från Orrefors. Vi satsar mycket på svenska varumärken.Hos oss hittar du något för alla, liten som stor, avslutar Terese Ekelund Pernervik och Daniel Ekelund.

Intervju: Sean Larsson