Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Bilverkstad omvandlades till padelhall under pandemin

Under pandemin rådde det kris på Turessons Bil i Årjäng. Det såg under en period ut som att företaget skulle behöva lägga ner. Ägarna, Stefan Reuthenberg och Christian Sandersson, lyckades dock vända en kris till något positivt och öppnade en padelhall i sina lokaler. Detta var början på en ny historia.

På Smedgatan 4 i Årjäng byggdes en Volvoanläggning 1971. Stefan och Christians mor och styvfar köpte anläggningen 1991 och drev försäljning och verkstad för Volvo och Renault. 2007 tog Stefan över verksamheten, som då var en Volvo-närservice. Helmia skötte bilförsäljningen medan Turessons skötte verkstaden. 2014 flyttade Helmia till en ny anläggning. Man tog då in Ford och började sköta försäljningen själva. Och gjorde så tills pandemin slog till.

Pandemin och padel
Vid det här läget hade Christian kommit in i bolaget och de bestämde sig för att vidta åtgärder för att rädda det som gick och göra det bästa av situationen. När pandemin kom med restriktioner i både Sverige och Norge i mars 2020 blev motgångarna dock för stora.
– 60–70 % av våra kunder försvann. Vi hade knappt några kunder och vi ville inte försätta företaget i konkurs med hänsyn till personalen. Till slut var vi tvungen att säga upp alla. De flesta hade 6 månaders uppsägningstid, berättar Stefan om den tuffa tiden under pandemin.

De funderade ett tag på vad de kunde göra med fastigheten om man inte sålde och reparerade bilar där. Att ge upp fanns inte. Så istället bestämde de sig för att utnyttja lokalerna till padel och gym. Man förklarade situationen för personalen, som hjälpte till att riva ner verkstaden och sälja av maskiner och verktyg, ett inte helt litet projekt som dessutom skulle göras på väldigt kort tid.
– När jag såg entusiasmen hos alla, inklusive personal och samarbetspartners, som alla hjälptes åt, fick vi tillbaka lusten och inspirationen, säger Stefan.

Den stora verkstaden gjordes om till två padelbanor, som öppnade i juli 2021. De har fortfarande kvar en mindre verkstad, som sköts av tre medarbetare. Resten av personalen som fick gå under pandemin har fått anställning på andra ställen, vilket de är väldigt glad för.

Aktivitetscenter
Padelhallen var bara första steget i den nya historien för Turessons. Kommunen rev en simhall och en friskvårdsenhet och kom till Turessons med en förfrågan om att använda lokalerna. Då rev man kontoret och bilhallen och gjorde om dem till ett aktivitetscenter med gym, massage, rehab och laserbehandlingar. Aktivitetscentret öppnade officiellt i september 2021, alltså bara två månader efter padelhallen öppnades.
– Nu har vi flera ben att stå på och känner oss mer rustade för framtiden, säger Stefan.

Samhällsinsats
Padel är en mycket populär och trendig sport. Många företag vill anordna sina event runt padel och det finns en stor efterfrågan på seriespel. På mindre än ett år har man haft tre herr-serier och en dam-serie. Under sportlovet 2022 gjorde man en liten samhällsinsats, då man öppnade upp padelhallen för yngre barn, då det inte fanns några direkta andra officiella aktiviteter för dem att ägna sig åt.
– Det kom fler barn än vi hade tänkt oss, så vi fick trängas lite men det blev väldigt uppskattat av både barnen och föräldrarna, berättar Stefan.

Årjäng är en sommarstad; befolkningen ökar från 3000 i tätorterna till 30 000 under sommaren. Azote Padel, som padelverksamheten heter, har än så länge inga utomhusbanor, men man har nu pandemin i backspegeln och ser åter ljust på framtiden. Och något lär den drivne duon hitta på inför sommaren.

Intervju: Lars Nordin