Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Bevakningsbranschen står inför en revolution

Bevakningsbranschen har länge varit ungefär densamma, men nu kan branschen stå inför en smärre revolution tack vare företaget Safe Solutions. Bolaget står för en modern lösning baserad på id- och värmekameror med en förmåga att täcka av och analysera skeenden på stora områden, och även följa eventuella förövare.
– Det är osmart att inte använda sig av en digital lösning. För en mindre peng får du mer övervakning, konstaterar Matilda Bresby på Safe Solutions.

Safe Solutions föddes när Magnus Frönserius startade verksamhet hemma i garaget efter ett förflutet i säkerhetsbranschen. Sedan dess har en hel del hänt i bolaget som idag representerar ett helt nytt sätt att bedriva ett effektivt och heltäckande övervakningsarbete. Lösningen stavas det man kallar för en Digital Väktare med en förmåga att övervaka stora områden med stora värden, till exempel åkerier, återvinningscentraler och byggarbetsplatser. Lösningen består av en id- och värmekamera, kopplad till Sveriges första certifierade kameracentral.
– Vi erbjuder en helhetslösning – från mjukvaran till kamerorna och kameracentralen, inklusive installation och drift och allt däremellan. Det handlar om skräddarsydda lösningar utifrån varje kunds specifika behov, upplyser Matilda Bresby som är marknads- och kommunikationsansvarig på Safe Solutions.

Förövare kan gripas
Med Safe Solutions id- och värmekamera övervakas det aktuella området dygnet runt, alltså inte bara när larmet är aktivt och väktare på plats. Den Digitala Väktaren kan jämföras med radarutrustning eftersom den roterar 360 grader dygnet runt, utan uppehåll. Ett normalstort arbetsområde på till exempel två hektar ronderas på en minut, och under ronderingen analyserar kameran varje vy.
– När ett larm går vet man i normala fall att något har hänt, dock inte vad som har hänt. Med vår lösning kan värmekameran följa eventuella förövare i upp till en kilometer, samtidigt som vi kan kommunicera med polisen. Det gör att vi faktiskt kan bidra till att inte bara störa, utan också gripa förövare. Kameran kan också detektera bränder och på så sätt förebygga stora skador, berättar Matilda Bresby och påpekar samtidigt att det rör sig om en miljövänlig lösning.
– Kamerorna drar ytterst lite ström, samtidigt som behovet av ronderande väktare med bil bli betydligt mindre.
Matilda konstaterar att utvecklingen i bevakningsbranschen har stått mer eller mindre stilla.
– Egentligen bevakar vi på samma sätt idag, med väktare, hund och staketlarm, som vi gjorde för 150 år sedan. Vi befinner oss i en era då allt digitaliseras, så varför inte digitalisera även bevakningsbranschen? Det är osmart att inte använda en digital lösning som är mer kostnadseffektiv än traditionella metoder. För en mindre peng får du mer övervakning.

I framkant
Liksom Matilda ser grundaren Magnus Frönserius alla möjligheter för Safe Solutions att mer eller mindre revolutionera bevakningsbranschen.
– Alla andra aktörer i branschen har traditionella larmcentraler medan vi har landets första certifierade kameracentral. Vi är med andra ord långt ifrån ett vaktbolag, vi vill revolutionera marknaden. Bevakningsbranschen idag är häst och vagn – vi är Ferrarin, menar Magnus.
Matilda, som tillträdde sin roll som marknads- och kommunikationsansvarig tidigare i år, lockades av bolagets skarpa koncept.
– Jag blev kär i idén om att skapa en digital lösning på något som inte redan var digitaliserat. Jag gillar att vi är nytänkande och sparkar in dörren i branschen. Det är inspirerande att verka på ett nytänkande företag som vågar göra något nytt.
Matilda berättar avslutningsvis att Safe Solutions inom kort kommer att börsintroduceras. Den stående ambitionen är förstås att nå ut till fler kunder, förhoppningsvis även utanför Sverige.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Örjan Persson