Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Behovet av bildelar tycks aldrig sluta växa

Lagret på Boets bildemontering. En lång rad med paket.

Handeln med bildelar ökar stadigt i takt med att allt fler ser de stora ekonomiska fördelarna med att köpa begagnat i stället för nytt. En av de mest anlitade aktörerna är Boets Bildemontering där man dagligen skickar två lass från det 300 000 artiklar stora lagret till kunder över hela världen.

Årets Superföretagare 2017 och 2018, Årets Företagare i Ödeshög 2015. Diplomen pryder väggarna i Boets Bildemonterings lokaler i Ödeshög där vi träffar företagets VD, Jimmy Iby, som tillsammans med kollegan Johan Asp drog i gång verksamheten Båda har ett förflutet i fordonsbranschen och noterade tidigt det växande behovet av bildelar, och möjligheterna att förmedla produkterna via webben.
– Vi började i några skjul och har i takt med att vi har vuxit byggt ut mer och mer. Idag är vi 25 anställda och växer hela tiden, konstaterar Jimmy.
Bolagets säljare tar emot mellan 250 och 400 samtal om dagen från personer och företag i behov av bildelar. På hemsidan går det att ta del av det omfattande sortimentet.
– Vi får förfrågningar från kunder över mer eller mindre hela världen och skickar dagligen två lass med beställda delar från vårt lager. Det brukar bli upp emot 700 delar i veckan, berättar Jimmy.

Kunder världen över
Merparten av kunderna finns i Norden, men även beställare i länder som Brasilien och Kongo har funnit det de söker hos Boets Bildemontering. Saab-klubben i Taiwan har gjort beställningar tre år i rad. Boets Bildemontering är ett miljöcertifierat företag. Man säljer både begagnade och nya bildelar, varav de sistnämnda tillverkas i Asien. Kunder är välkomna att lämna sina bilar på anläggningen i Ödeshög, men Jimmy och hans medarbetare kan också hämta upp det aktuella fordonet om avståndet inte är för långt. Det mesta av försäljningen sker via hemsidan, men också via inkommande samtal med i många fall särskilda förfrågningar.

Expansiv fas
Anläggningen i Ödeshög rymmer kontor, verkstad och omfattande lagerutrymmen. Just nu jobbar man med uppköp av ny mark, vilket så småningom kommer innebära att företaget har tillgång till en sammanlagd yta på 80 000 kvadratmeter. Det finns med andra ord möjligheter för ytterligare expansion.
– Vi har en stabil verksamhet, just nu har vi en mängd bilar som står redo för demontering, säger Jimmy Iby som också vill passa på att lyfta fram personalen, vilken han anser är en stor del av företagets framgångar.
– Sju-åtta personer har jobbat hos oss i mer än fem år. Sådan kontinuitet är förstås jätteviktig för oss. Just nu söker vi ytterligare ett par personer med god kunskap och erfarenhet av bildelar, samt en säljare. Vi befinner oss i en expansiv fas och räknar med att kunna växa väsentligt framöver.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson