Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Båtar och tunga maskiner i Edane

För två år sedan fick Edane Maskinservice en ny ägare i Johan Klaxman. Han har bevarat företagets största styrkor, bland annat i form av förre ägaren Lars Tindefjord, som fortfarande jobbar i verkstaden. Johan har även satsat en del på affärsutveckling, exempelvis i Edane Marin, som fokuserar på båtmotorer och liknande.

Edane Maskinservice grundades 1979 i Arvika av Lars Tindefjord. 1982 flyttades verksamheten till Edane strax utanför Arvika, där man finns än idag. För två år sedan togs verksamheten över av Johan Klaxman, som hade jobbat ett tag i företaget när han fick erbjudandet om att ta över. Man kan säga att han har bytt plats med Lars, som fortfarande jobbar kvar i företagets verkstad.
– Det är en ovärderlig tillgång att ha kvar Lars och många av de andra medarbetarna. Sedan försöker jag förädla den grund som fanns vid övertagandet, säger Johan.

Tunga maskiner
Verksamheten på Movägen 9 i Edane är bred. Själva kärnverksamheten hos Edane Maskinservice kretsar kring service och reparationer av tyngre fordon som lastbilar, entreprenadmaskiner och lantbruksmaskiner.
– Vi har även både en däckverkstad och en MECA-bilverkstad med tillhörande butik i anslutning till vår huvudverksamhet, berättar Johan.

Edane Marin
På Movägen finner man även Edane Marin, som utför reparationer och service av båtmotorer. Detta är en del av verksamheten som har ökat den senaste tiden.
– Närheten till vattnet gör att det kliver in många båtägare här, som inte sällan behöver hjälp med sina båtmotorer, säger Johan.

Pandemin stärkte samarbeten i trakten
Johan tog över verksamheten i början av pandemin. I början oroade han sig för hur det skulle gå. Det visade sig dock att det skulle gå rätt bra, mycket tack vare ett gott samarbete mellan företagen i Arvika och Edane.
– Jag är lite av en patriot. I möjligaste mån försöker jag anlita värmländska leverantörer. Det tycker jag även många andra företag här i Arvika och Edane är väldigt bra på. Det märktes särskilt under pandemin, då många ställde upp för varandra, säger Johan.

Vidare affärsutveckling
Johan vill fortsätta utveckla hela verksamheten. De flesta av kunderna finns i Värmland och Norge. Nyligen gick man in i ett tillväxtprogram som drivs av kommunerna i Arvika, Säffle och Årjäng. Syftet är att utveckla verksamheter inom hållbar export till Norge.
– Där kommer vi lägga fokus på att effektivisera organisationen och digital utveckling. Det tror jag är två viktiga steg i att kunna skapa nöjdare kunder i stort, inte bara i Norge, säger Johan.

Johan hoppas även kunna anställa två mekaniker till i verkstaden.
– De som är intresserade får gärna höra av sig, säger Johan.

Slutligen har Johan planer på att utöka verksamheten med en traditionell järnhandel för företag och privatpersoner.
– Med tanke på allt som sker i verksamheten skulle man lätt kunna tro att vi ska bli störst. Så är det definitivt inte. Målet är att bli bäst på kvalitet och kundnytta, avslutar Johan.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler