Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Anrikt stenhuggeri i ständig utveckling

Sten blir ett allt mer efterfrågat material i våra hem. Trenden är tydlig i anrika Bröderna Ahlgrens Marmorering, ett snart hundraårigt företag med stolta traditioner rörande det de kallar för möjligheternas material. Bröderna Ahlgren tillverkar köksskivor och andra inredningslösningar i natursten och anpassar de helt och hållet efter beställarnas önskemål.

Med hundraårsjubileet runt hörnet är Bröderna Ahlgrens Marmorering AB ett företag som alltjämt utvecklas och växer. Det grundades i Göteborg 1926 av nuvarande ägarnas, Pierre och Kenn Ahlgrens, farfar och har därefter gått i arv genom generationerna, vilka idag uppgår till fem via Pierres och Kenns barnbarn.
– Familjens starka intresse och passion för företaget har varit en nyckelfaktor i vår framgång, konstaterar bröderna och presenterar dess starka koncept avseende natursten och kompositmaterial.
Företaget är känt för sina speciallösningar, inklusive specialanpassade köksbänkar och andra inredningselement i natursten. Bland materialen de använder sig av finner vi bland annat kvartsit, en exklusiv natursten som ofta används vid tillverkning av just bänkskivor.
– Vi har byggt starka relationer med inredningsfirmor och arkitekter och är ständigt beredda att ta oss an utmanande projekt. Vi har till exempel levererat till olika hotellbyggen i Norge och levererar nu kök i olika storlekar och specialdesignade utföranden till Karlatornet, berättar Pierre Ahlgren.

Goda samarbeten
Genom åren har Bröderna Ahlgrens Marmorering utvecklat goda samarbeten med andra aktörer, vilket bidragit till företagets stabilitet och goda utveckling. Samarbetet med den lokala speditören Sanfridssons Åkeri har visat sig vara framgångsrikt
– Tack vare samarbetet med Sanfridssons har vi kunnat effektivisera våra transporter, särskilt till Stockholm. Det har haft stor betydelse för oss, inte minst mot bakgrund av att det är både ömtåliga och värdefulla produkter vi levererar, påpekar Kenn Ahlgren.
Bröderna Ahlgrens har också utvecklat starka samarbeten med andra företag i den svenska stenbranschen. Företaget är delägare i Steny, en grupp med åtta stenhuggerier som samarbetar för att bland annat kunna säkra stora avtal. De har dessutom ett avtal med Electrolux Home.

Ser framåt
När Pierre och Kenn tog över företaget 2008 omsatte det 8 miljoner kronor. Genom effektiva insatser lyckades de dubblera omsättningen på bara åtta månader, och idag ligger omsättningen på cirka 50 miljoner kronor.
– Vår framgång beror delvis på vår förmåga att anpassa oss efter marknadens behov. Vi har också investerat kraftigt i vår maskinpark, säger Pierre Ahlgren och berättar att de förfogar över bland annat CNC-maskiner, kantmaskiner och bryggsågar.
Maskinerna i all ära, Pierre och Kenn ser personalen som företagets främsta styrka. Verksamheten sysselsätts ett 20-tal personer, inklusive ett montageteam. Tillsammans arbetar de dagligen med att värna företagets historia och blicka framåt mot nya utmaningar.
– Vi har inte bara djupa rötter utan också en lovande framtid samt en stark strävan efter att utveckla vårt koncept. Det är genom engagemang, innovation och samarbeten som vi har cementerat vår position som en av Sveriges ledande aktörer inom stenbearbetning, säger Pierre och Kenn Ahlgren.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson