Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

AGES investerar i solenergi

Aerial view of solar power station and solar energy panels

Till sommaren tas en ny solpark, med en årlig installerad effekt på cirka 9,5 MW, i drift i Karlshamn i Blekinge. Satsningen är ett samarbete mellan AGES Industri, elbolaget Bixia och Svea Solar. Investeringen i solenergi motsvarar 15 till 20 procent av AGES totala energiförbrukning som sedan flera år fullt ut består av förnybar el.

Den nya solparken i Agerum nära Karlshamn kommer att producera cirka 9,5 GWh el och därmed bidra till den svenska energiomställningen. Svea Solar bygger, äger och förvaltar parken, medan AGES Industri, med verksamhet i Halland och Småland, köper elen via Bixia.
AGES har högt ställda hållbarhetsmål och vann i fjol Stora Leverantörspriset för att man som komponentleverantör för stål och aluminium kraftigt minskat sitt CO2-avtryck på bara några år.
– Vi vill vara med och göra skillnad för klimatet på riktigt och därför känns det fantastiskt att vara med och bidra till infrastrukturen för grön el genom den nya solparken i Karlshamn. Parken är viktig både för vår framtida elförbrukning, våra hållbarhetsmål och Sveriges energiomställning, säger Anders Magnusson, VD på AGES Industri.
Avtalet, som sträcker sig över tio år, kommer att hjälpa AGES att minska miljöpåverkan ytterligare samtidigt som bolaget skyddas mot volatilitet i elmarknaden under avtalstiden.

Bidrar till utbyggnaden av förnybar energi
AGES ambitioner inom hållbarhetsområdet går hand i hand med elbolaget Bixias arbete för klimatet. Bixia arbetar aktivt för att öka den lokalt producerade förnybara energin i Sverige och är redan nu ett av de bolag som köper in störst andel lokalproducerad el i Sverige.
– AGES Industri jobbar aktivt med att minska klimatpåverkan och reducera CO2-avtrycken. Att köpa el från solenergi via Bixia bidrar till utbyggnaden av förnybar energi i Södra Sverige. Samtidigt ger den en attraktiv och trygg prissäkring för AGES, säger Magnus Höglund, kundansvarig på Bixia.

Förnybar energi i 40 år
Svea Solar, som bygger, äger och förvaltar den nya solparken, ser fram emot det nya samarbetet.
– Vi tycker det är kul att fler företag väljer energiköpsavtal för att ställa om till mer hållbart företagande, samtidigt som man bidrar till att mer hållbar energi produceras. Parken kommer att bidra med förnybar energi till södra Sverige i uppemot 40 år, säger Pontus Skog, utvecklingsansvarig Solparker Svea Solar.

Källa: AGES