Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Entreprenörskap ligger i blodet för ledande ventilationsföretag i Trosa

Jonas Granander kan sägas ha entreprenörskap i blodet, vilket har lett till att hans företag, Klimat & Fastighetsteknik i Trosa AB snabbt har utvecklats till en ledande aktör inom ventilationsbranschen. Man har satsat på mindre och fler projekt för att bygga upp verksamheten, som bland annat sysslar mycket med OVK, som är avgörande för att säkerställa god ventilation.

Jonas Granander kommer från en familj av entreprenörer, vilket har gjort honom väl förberedd för utmaningarna med att driva eget företag. Han kombinerar denna kunskap med en stark arbetsmoral, som han har byggt upp sedan han var 12 år gammal och började jobba på sommarlov och extrajobb.
– Även om jag har fullt upp, måste jag alltid vara drivande, måste hela tiden ligga steget före, säger Jonas om sin arbetsmoral.

2019 grundade Jonas Klimat & Fastighetsteknik i Trosa AB. Från början var tanken att han skulle driva företaget helt själv, men hans arbetsmoral och kunskap inom företagande ledde snart till att han fick fler kunder och uppdrag än han kunde hantera på egen hand. Han började då med att hyra in personal. Därefter tog han in timanställda. Idag har företaget tre heltidsanställda. Verksamheten är nu ett familjeföretag.
– Min fru hanterar ekonomin och fakturering medan våra barn är involverade i företagets digitala aspekter, inklusive vår webshop, berättar Jonas.

Webshopen säljer ventilationsprodukter och bidrar även starkt till företagets digitala närvaro.

Obligatorisk ventilationskontroll (OVK)
En av företagets största styrkor är specialiseringen på obligatorisk ventilationskontroll (OVK). Det är en tjänst som kräver certifiering. Utöver utbildning behöver man 10 års erfarenhet inom ventilation. Jonas och tre av hans anställda är certifierade att utföra OVK-besiktningar, något som är nödvändigt för de flesta byggnader.
– En OVK kan vara en kostnadseffektiv lösning som gör stor skillnad, särskilt i fuktiga utrymmen, som badrum, berättar Jonas.

Jonas ger oss ett exempel som belyser hur viktigt det är med OVK. När man var ute hos en kund berättade en mamma att hennes treåring hade börjat hosta och ha problem med luftvägarna. Man genomförde då en OVK och åtgärdade problemet omedelbart.
– Dålig luftkvalitet kan påverka hälsan allvarligt, särskilt för barn, säger Jonas.

Framgångar uppnås tillsammans
Klimat & Fastighetsteknik i Trosa AB fick utmärkelsen Nordiskt Tillväxtcertifikat av UC 2023, vilket reflekterar de stora framstegen som företaget har gjort sedan starten 2019. Jonas betonar vikten av att ha rätt folk i organisationen för att fortsätta uppnå nya framgångar.
– Våra medarbetare visar ett stort engagemang och delar företagets vision, vilket skapar en stark gemenskap och drivkraft framåt. Det är viktigt att erbjuda en trivsam arbetsmiljö, bra arbetsvillkor och löner för att både attrahera och behålla kompetent personal, säger Jonas.

Planen framåt är att etablera sig i Uppsala inom 2–3 år. Därefter följer möjligtvis en expansion till Örebro.

Intervju: Johan Malm
Text: Andreas Ziegler