Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Magiskt gott kött

Anneli Wennberg har byggt upp en mycket välrenommerad verksamhet som kretsar kring tillverkningen och försäljningen av korv, som har fått flera utmärkelser. Den lufttorkade Dorpersalamin, med smak av skog, har till exempel vunnit pris i tävlingen ”Ät Stockholm!” 2023. Man sprider budskapet om högkvalitativa korvarna genom storytelling och har planer på att börja fokusera på legotillverkad korv.

Allt började med en border collie och inköp av 5 får, som ledde in Anneli Wennberg på fårskötsel och köttproduktion och som under åren utökades till 150 tackor. Hon kom snart i kontakt med Gnesta Charkskola, dit hon tog sitt slaktade kött för att tillverka korv som hon sålde hemma på sin gård.
– När ägaren av Gnesta Chark beslutade sig för att sälja verksamheten, såg jag en möjlighet och köpte företaget. Det markerade starten på en ny era, säger Anneli.

2022 tog Anneli över verksamheten helt. Gnesta Chark och Deli blev då en del av huvudbolaget, Mörkölamm AB, och har fått en ny tillverkningsplats på Annelis egen gård, som självklart är godkänd av Miljö och hälsa på kommunen

Magiskt gott kött
Anneli understryker att hennes korvar skiljer sig markant från de som finns i de vanliga livsmedelsbutikerna.
– Jag har exceptionella råvaror. Vi producerar all vår korv själva, från kött från egna djur eller andra svenska nöt-, gris- och fårproducenter. Jag gör även mina egna kryddningar och använder inga E-ämnen eller liknande, säger Anneli.

En viktig aspekt av att nå ut med sina produkter är att öka medvetenheten kring dem. Detta göra Anneli bland annat i egenskap av medlem i Sörmlands Matkluster, där hon, tillsammans med andra lokala livsmedelsproducenter, deltar i mässor och evenemang för att sprida kunskap och bygga ett nätverk. Hon har även stora ambitioner att nå ut till fler restauranger och öka medvetenheten bland kockar och restauranger om möjligheten att servera en korv eller salami från Sverige av svenska råvaror. Kunskapen om att använda köttet från tacka skulle öka efterfrågan på äldre djur inom kockbranchen och med det skulle fårbönder få bättre betalt för sitt tackkött.
– Det Vita dorperfåret har till exempel magiskt gott kött, säger Anneli.

Annelis kött från vit dorper har klassats som exceptionell råvara i oktober 2023. Hennes korvar har fått flera utmärkelser, inklusive segern i ”Ät Stockholm!” 2023, som man vann med en lufttorkad dorpersalami med smak av skog.

Legotillverkad korv
Framöver planerar Anneli att fokusera på legotillverkad korv, där bönder, uppfödare och jägare kan lämna in sitt kött och få egen korv tillverkad efter önskemål.
– Jag har också planer på att utveckla vegetarisk korv, självklart med svenska råvaror och våra egna kryddblandningar, säger Anneli.

Anneli lägger stor vikt vid svenska råvaror, kvalitet och hållbarhet. I sin butik i Trosa betonar hon vikten av storytelling.
– Jag berättar gärna var köttet kommer ifrån och vilka kryddor som används. I butiken säljer vi dessutom unika styckningsdelar som inte återfinns i de stora matvarukedjorna, säger Anneli.

Intervju: Johan Malm
Text: Andreas Ziegler