Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Rörspräckning är lösningen när Sveriges VA-nät behöver renoveras

När behovet av renovering av VA-ledningar i Sverige bara växer ökar efterfrågan hos en aktör som BCT AB. BCT jobbar med rörspräckning och styrd borrning, vilket innebär att arbetet kan ske nästan helt utan schaktning –något som i förlängningen sparar både tid och pengar för uppdragsgivaren.

Björn Lithman har arbetat inom rör- och teknikbranschen i 40 år och driver företaget BCT AB, som han startade för 20 år sedan. Företaget, som har sin bas i Trosa men verkar över hela Sverige, har specialiserat sig på framför allt styrd borrning och rörspräckning, två tekniker som har blivit alltmer efterfrågade i takt med att behovet av att renovera och byta ut VA-ledningar har ökat. Den sistnämnda är företagets främsta expertis, och en teknik som Björn menar är avgörande för att möta det allt större behovet av att renovera VA-ledningar i Sverige.
– Det är av stor vikt att vi använder oss av tekniker som är både kostnadseffektiva och miljövänliga. Våra arbetsmetoder minskar behovet av tunga transporter och gör att jobbet går snabbare, vilket både sparar resurser och minimerar störningar för boende och verksamheter i det aktuella området. Vi har lång erfarenhet av styrd borrning och rörspräckning, och har lyckats etablera oss som en pålitlig aktör inom vårt gebit, konstaterar Björn Lithman.

Fördelar och möjligheter
Med styrd borrning sker arbetet från markytan. Via en mottagare kan man styra så att borrhuvudet arbetar korrekt i både höjd- och sidled, och tekniken går att använda under exempelvis befintliga vägar och ledningsnät. Det går att borra i längder på upp till 300 meter och med rördimensioner från 40 millimeter och uppåt.

Ökad efterfrågan
Björn Lithman berättar att branschen har genomgått två stora tillväxtvågor i Sverige. Den första kom i början och mitten av 1990-talet, då det skedde en stor utbyggnad av fiberoptiska nät och motorvägar. Den andra vågen inträffade 2007/2008, när Sverige drabbades av kraftiga stormar, som till exempel Gudrun, vilket ledde till omfattande arbete med att lägga ned elnät under marken. Under denna period fick BCT AB ett stort uppdrag i Lagan som pågick i åtta månader.
– Vi har genom åren byggt upp ett gott renommé genom att hålla vad vi lovar, komma i tid och lämna nöjda kunder efter oss. Det har inneburit att vi idag har en mängd återkommande kunder. Faktum är att 95 procent av våra uppdragsgivare är återkommande, varav vissa har följt med oss sedan starten för 20 år sedan, berättar Björn Lithman.
Han konstaterar att framtiden ser ljus ut för BCT Schaktfri Teknik AB. Björn har identifierat en växande marknad inom rörspräckning och ser stora möjligheter att expandera verksamheten ytterligare.
– Med vår långa erfarenhet, tekniska expertis och våra starka kundrelationer känner vi att vi står väl rustade för att fortsätta växa och möta de utmaningar som branschen står inför.

Intervju: Johan Malm
Text: Örjan Persson