Content pages
ABB och Nüvü levererar exoplanetkameror till NASA:s framtida teleskop | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

ABB och Nüvü levererar exoplanetkameror till NASA:s framtida teleskop

ABB har tilldelats ett tvåårigt kontrakt från NASA:s Jet Propulsion Laboratory där viktig teknik från ABB/Nüvü ska finnas ombord på rymdteleskopet 2025 för att ta de första bilderna från rymden på planeter utanför vårt solsystem.

Nancy Grace Roman Space Telescope, NASA:s framtida rymdobservatorium, ska sändas upp 2025 för att leta efter andra planeter som liknar jorden. Ombord finns två instrument: ett som ska studera mysteriet med distribution av mörk energi i kosmos, samt den första dedikerade exoplanetkameran i rymden – CGI (CoronaGraph Imager). Inuti CGI kommer det att finnas två högkänsliga kameror med elektroniska kärnor som utvecklats av ABB tillsammans med Nüvü Caméras.

“Banbrytande uppdrag”
Extrasolära planetsystem är extremt svåra att observera från stora avstånd eftersom planeter är mycket ljussvagare än moderstjärnan och knappast kan skiljas från varandra. NASA:s komplexa anordning av optiska CGI-komponenter kan blockera ut stjärnans ljus och skicka kvarvarande ljus från den intilliggande planeten till en högkänslig kamera. Det är här den unika ABB/Nüvü-bildbehandlings¬lösningen kommer in i bilden och avslöjar den ovanliga pricken som tidigare var osynlig.
– Romanuppdraget är ett projekt värt 3,2 miljarder dollar vilket uppskattningsvis kommer att vara 100 till 1 000 gånger mer kraftfullt för avbildning av exoplaneter än vad som kan uppnås från jorden idag. Vi är mycket stolta över att leverera en så viktig komponent till detta banbrytande uppdrag. Det är ett spännande projekt som kräver vår mest avancerade tekniska kompetens för att lyckas, fastslår Marc Corriveau, chef för ABB Measurement & Analytics Canada.
– Vi är tacksamma för CSA:s (Canadian Space Agency) rymdtekniska utvecklingsprogram som möjliggjort en utveckling av EMCCD-kameratekniken till en mognadsnivå som gör att den beaktas av NASA:s JPL, säger Olivier Daigle, Chief Technology Officer på Nüvü Caméras.

Mer ABB-teknik i rymden
ABB:s kontrakt följer efter ett avtal som nyligen tecknats med GHGSAT om att tillhandahålla ytterligare optiska nyttolaster till deras utvidgade satellitkonstellation som tar högupplösta bilder av metanläckor. ABB:s optiska utrustning som redan befinner sig i rymden har sammantaget mer än 90 års tillförlitlig drift. SCISAT-sensorn följer långsiktiga förändringar i sammansättningen av jordens atmosfär ned till biljondelar av över 60 molekyler och föroreningar sedan 2003.
Väderbyråer runt om i världen förlitar sig på ABB:s teknik i centrum av den senaste generationens vädersatelliter från USA:s NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), som räddar liv genom att förbättra punktligheten och noggrannheten i väderprognoser på upp till sju dagar. ABB:s sensorer finns också ombord på de japanska satelliterna GOSAT 1 och 2 som med hög noggrannhet övervakar den stadiga ökningen av många växthusgaser runt om i världen sedan 2009.

Källa: ABB

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Återpublicerat

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *