Content pages
Dansk rörteknisk spetskompetens presenteras på Elmia Subcontractor 14-17 november | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Dansk rörteknisk spetskompetens presenteras på Elmia Subcontractor 14-17 november

Worm ApS på norra Jylland är ett anrikt svetsmekaniskt familjeföretag som i decennier utvecklat unika kunskaper i att bocka och svetsa rör. I ett nära samarbete med sina kunder tar man alltid fram en optimal lösning för varje enskilt ändamål. Mellan den 14 och 17 november går det att ta del av Worms starka koncept på mässan Elmia Subcontractor i Jönköping.

https://www.elmia.se/subcontractor/

– Jag brukar lite skämtsamt säga att jag började i verkstaden innan jag började skolan, berättar Egon Worm, vars far Erling startade företaget Worm ApS 1971.
– Jag var alltid med pappa i verkstaden och från början handlade det om att bocka rörprofiler till den danska möbelindustrin, så rör och stål är något som alltid har funnits i mitt liv, fortsätter han.
Den stolta danska möbelindustrin har sedan dess blivit mindre men det finns fortfarande möbel- och inredningsföretag som kontaktar Worm för att bocka rör i alla dess former. Idag handlar dessa kontakter mest om att göra små serier med specialdesign, och i dessa fall gäller alltjämt det gedigna hantverket.
– Man kan inte lära sig detta yrke i skolan, det är praktiskt arbete i verkstaden som gäller, och därför har vi utbildat all personal själva, berättar Egon Worm.

Komplicerade arbetsmoment
Mellan den 14 och 17 november går det att ta del av Worm ApS starka koncept på mässan Elmia Subcontractor i Jönköping. Det som utmärker bolaget är dess förmåga att bocka och forma alla typer av rör med en diameter på mellan 2 och 130 millimeter. En del av rören är mycket komplicerade och svåra att bocka.
– För vissa rörbockningar måste vi först med hjälp av maskinkonstruktörer tillverka bockmaskinen innan vi sedan kan leverera den färdiga produkten, förklarar Egon.
Han visar upp ett kopparrör med en diameter på 1,8 millimeter som är försedd med en fläns och en fästskruv.
– När vi inledde detta arbete fick vi tillsammans med kunden diskutera hur den skulle användas. Därefter tog vi hand om hela produktionen där det inte bara ingick bockning av röret, utan också montering av anslutningar och T-kopplingar samt trycktestning med mera, berättar han.
Egon visar också en annan konstruktion som ingår i en äggkläckningsutrustning. Rören förses med varmvatten i en bestämd temperatur som sedan monteras med speciella distanser för att hålla jämn och exakt temperatur.

Nära kunddialoger
Worm ApS har ett CV som är lika långt som företagets erfarenhet. Bland kunderna återfinns en rad stora och välkända svenska och norska bolag som är verksamma inom olika områden. Egon Worm visar fler exempel på rörbockningar och en del är mycket komplicerade. Det är svårt att ens föreställa sig att det går att bocka på detta sätt.
– Det händer emellanåt att vi får en ritning från en kund på en detalj som vi redan då kan konstatera är omöjlig att bocka på det sätt kunden vill. Det kan vara allt från bockningsradien, vinkeln eller materialvalet som gör att det inte fungerar. Tillsammans med kunden och konstruktören ändrar vi då antingen i materialet eller på ritningen för att kunden ska erhålla en rörkonstruktion som passar just dennes behov, avslutar Egon Worm.

Text och research: Bengt-Olle Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *