Content pages
Stolta traditioner och moderna metoder i målmedveten 500-åring | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Stolta traditioner och moderna metoder i målmedveten 500-åring

I Kävlinge besöker vi företaget där historien onekligen sitter i väggarna. Lilla Harrie Valskvarn AB är landets tredje äldsta företag, en verksamhet där den djupa kunskapen och de traditionella arbetsmetoderna verkar i samklang med dagens moderna lösningar. Ett hundratal produkter i våra svenska butikshyllor innehåller mjöl från Lilla Harrie Valskvarn.

På Lilla Harrie Valskvarn AB firade man 500-årsjubileum 2009, vilket gör firman till Sveriges tredje äldsta företag.
– Här i området fanns en gång i tiden 13 kvarnar, idag är det bara vi kvar som har industriproduktion av mjöl, berättar Peter Torstensson som är produktionsansvarig i det anrika bolaget.
Lilla Harrie Valskvarn ingår sedan 1984 som ett eget bolag i Pågen-gruppen, ett annat företag med stolta anor. Familjeföretaget Pågen grundades redan 1878 och drivs idag av femte generationen. Det populära brödet Lingongrova är idag Sveriges mest sålda bröd och det är Lilla Harrie Valskvarn som står för mjölet.
– Vi rostar det råg som används i Lingongrova för att ge brödet en bättre struktur. Det är bara ett exempel på hur vi bearbetar olika mjölsorter genom till exempel rostning och värmebehandling för att anpassa dem till de produkter de ska ingå i. Vi har kunskapen och de långa traditioner som krävs, medan vår säckhantering är helt och hållet robotstyrd, berättar Peter.

Två enheter
Lilla Harrie Valskvarn AB innefattar idag två produktionsenheter; den anrika kvarnen i Kävlinge och anläggningen i Västra Frölunda, varav den sistnämnda hyser sju av företagets totalt 40 anställda. I bolaget förmals drygt 122 000 ton vete och råg varje år, varav Frölundaenheten endast maler vete.
– Med hjälp av våra valsar maler vi vetet och frigör på så sätt kliet för att erhålla siktat mjöl. Det är skillnad på att mala och krossa vete, och det är våra siktare som bestämmer vilken struktur mjölet ska ha för att bli så kundanpassat som möjligt, säger Peter och tillägger att en femtedel av allt vi i västvärlden äter idag är baserat på just vete.
Lilla Harrie Valskvarn tar emot spannmål året runt.
– Kring augusti-september, vilket är normal skördetid, får vi in en fjärdedel av hela årets veteproduktion, vilket gör att verksamheten går för högtryck mer eller mindre dygnet runt under denna tid, berättar Helene Sollerhed, inköpschef.
Bolaget samarbetar idag med cirka 200 kontrakterade odlare i Sverige, varav flertalet finns i Skåne.
– Vi kör enbart svenska bönders råvaror i våra kvarnar. Vi satsar på kvalitet, ser över transportkostnader och därigenom tänker vi på miljön, samt ser till att vi har en spårbarhet på allt vi levererar. Svenskt jordbruk är känt som ett hållbart jordbruk, den certifierade Sverige-märkningen används på produkter bakade på vårt mjöl, upplyser Helene.

Höga kvalitetskrav
All transport sker med hjälp av fem egna bulkbilar i ett upptagningsområde som sträcker sig från Värmland i norr till Skåne i söder.Till Pågen levererar Lilla Harrie Valskvarn mjöl till cirka 50 produkter.
– Vi tillverkar mjöl till var och en av alla produkter med de krav på kvalitet som bagerierna ställer. Vårt labb ligger här i framkant, totalt levererar vi idag mjöl till fler än hundra produkter inom livsmedelsindustrin, berättar Jörgen Hansson, försäljnings- och utvecklingschef.
Lilla Harrie Valskvarn befinner sig ofta ute på plats hos sina kunder, inte minst de mindre bagerierna, som får hjälp beträffande struktur och jämnhet i sina produktioner. Förutom Pågen arbetar man också mot många av de stora koncernerna i livsmedelsbranschen.
– För att hålla vårt försprång ställer vi hela tiden höga krav på oss själva gällande kvalitet och jämnhet i alla våra leveranser. Det har varit vårt signum genom åren och kommer att prägla verksamheten även lång tid framöver, säger Jörgen.

Research: Jan Olsson
Text: Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *