Content pages
Proffsutrustning för slipning av skärande verktyg | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Proffsutrustning för slipning av skärande verktyg

Endast professionell slipning och underhåll kan få skärande verktyg att vara produktiva och effektiva i det långa loppet. Vollmer är marknadsledande i världen på området med sitt breda koncept kring slipmaskiner för skärande verktyg.

Vollmers tyska moderbolag har varit verksamt i 109 år med att tillverka sofistikerade maskiner för slipning av skärande verktyg. Företaget startades av Heinrich Vollmer och idag är fjärde generationens Sieglinde Vollmer en del av ledningsgruppen, fullt engagerad trots sina nittio år. Numera är det välmående företaget stiftelseägt till 80 procent.
Företaget tillverkar slipmaskiner för skärande verktyg åt verkstads- och sågverksindustrin. Bolaget omfattar femton dotterbolag. I Sverige har företaget länge varit representerat av Stenbergs i Jönköping men sedan tre år tillbaka drivs verksamheten i ett eget dotterbolag.
– Vollmer Scandinavia AB verkar i Sverige och Danmark, upplyser Daniel Vacha, VD, och berättar att servicen sköts av två externa partners i dessa länder. Norge och Finland har egna återförsäljare.
– Vi strävar efter att bygga långsiktiga relationer med våra samarbetspartners. Det är viktigt för oss att vara ute hos kunden och lära oss förstå dennes behov. Därefter kan vi rekommendera lämplig utrustning. Vi är sällan billigast men våra kunder återkommer, eftersom vi inte kompromissar med kvalitén. Maskinerna tillverkas till största del i Tyskland och det finns fortfarande maskiner i drift som är tillverkade på 1950-talet, vilket bekräftar kvalitetsnivån, framhåller Daniel Vacha.

Brett koncept
Det är endast professionell slipning och underhåll som kan få skärande verktyg att vara produktiva och effektiva i det långa loppet. Vollmer är marknadsledande i världen på området. Företaget tillverkar slipmaskiner för bandsågsblad, men också slipmaskiner för både trä och metall, maskiner som slipar cirkulära klingor för kantverk, metallkapklingor och klingor som används inom möbel- och plastindustrin.
Bandsågständer kan behandlas med Stellite som är en härdande legering. Det ökar slitstyrkan på skäreggen, vilket i sin tur leder till ökad skärnoggrannhet, livslängd och reducerade ställtider. Stellite är särskilt fördelaktig vid sågning av hårdare träslag.
Vollmer har också maskiner för svetsning och valsning av bandsågsblad, samt maskiner för PCD (polychristallinediamant) som eroderar fram en beläggning på verktyget. Vidare erbjuder man slipar för solida skaftverktyg som borrar och fräsar.

Ny maskin fick toppbetyg
För tre år sedan kom en ny maskin som fick toppbetyg i Fertigung, en oberoende tysk tidning för maskinutredningar.
– Vgrind 160 är en nyutvecklad produkt som har funnits på marknaden sedan våren 2014. Det är en 5-axlig CNC-verktygslipmaskin som haft en framgångsrik start, och framgången är ett resultat av Vollmers omfattande erfarenhet av maskinbyggnad, berättar Daniel.
Tidningen Fertigung framhåller att maskinen är en idealisk lösning vad gäller drift, tillgänglighetsområde och omfattningen av automatisering i arbetsstycke och verktygshantering. Maskinplattan är gjuten i polymerbetong, i likhet med andra maskiner från Vollmer, vilket ger en stel konstruktion med goda dämpningsegenskaper, något som är särskilt viktigt i slipteknik där toleranserna är snäva. En annan detalj som framhålls är maskinens förmåga att slipa i två plan som gör det möjligt att producera delar av högsta kvalitet kostnadseffektivt. Andra styrkor är dess funktionella tillförlitlighet, ergonomi och ett användarvänligt slipprogram.

Spännande framtid
Vilka är Vollmers kunder?
– Vi vänder oss till sliperier och sågverk som har så kallad inhousegrinding. Våra kunder uppskattar våra maskiners kvalitet och driftsäkerhet, samt att vi är duktiga på service, berättar Daniel.
Vad händer de närmaste åren?
– Vi har haft en stark omsättningsökning sedan det egna dotterbolaget startade. Vi räknar med att få upp omsättningen ännu mer, anställa fler som kan fokusera på att se kundens behov och uppfylla dem. Vi kommer också att få nästa generations maskiner, som bekräftar vår position i framkant på utvecklingen, säger Daniel Vacha.
I närtid kommer Vollmer att medverka på EMO-mässan i Hannover 18–23 september. Under 2018 kommer man att vara på Trä- & Teknik-mässan i Göteborg.

Text och research: Sakari Bomström

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *