Content pages
Sveaskog ger unga nysvenskar chansen | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Sveaskog ger unga nysvenskar chansen

Sveaskog har startat ett eget röjningslag i Sorsele med fyra personer, varav två har icke-svenskt ursprung. Laget ska röja i sex månader och får inledningsvis en utbildning. Syftet är att locka fler ungdomar till skogsyrkena samt bidra till lokal integration. Röjningsarbetet inleddes den 20 juni.
– Det ska bli roligt att prova på att röja. Jag har planterat skog tidigare och jag hoppas att det jag lär mig nu kommer att göra det lättare för mig att få fortsätta jobba i skogen, säger Mustafa Haidary som kom till Sorsele för tre år sedan och är en av killarna i röjningslaget.
– Många som kom hit samtidigt med mig har flyttat härifrån till större städer. Men jag vill stanna kvar i Sorsele, det är en liten kommun där det är lätt att få kontakt med andra, säger Mustafa.
Vill skapa intresse
Killarna anställs i sex månader och började med en utbildning i början av juni för att lära sig hantera röjsågen. Laget kommer att röja områden där de träd som planterats efter en tidigare avverkning av olika anledningar inte har lyckats växa upp. Områden som sedan kommer att markberedas och planteras.
– Vi har verksamhet ute på landsbygden och tycker det är viktigt att bidra till det lokala samhället på olika sätt. Egna arbetslag för plantering och röjning ger ett antal lokala arbetstillfällen. Vår förhoppning är att kunna skapa intresse för att jobba i skogen och att göra ungdomarna anställningsbara för lokala entreprenörer, säger Anders Lindberg, skogsskötselledare på Sveaskog.
Ökat intresse
Sveaskog har även egna planteringslag i området – ett i Sorsele och ett i Åsele. Det är tredje året Sveaskog har egna planteringslag med ferieungdomar i Västerbotten.
– Första året hade vi svårt att fylla lagen men i år har vi haft fler sökande än vi kunnat ta hand om och det är ju jätteroligt att intresset är stort, säger Anders Lindberg.
Planteringslagen jobbar i fem veckor. Under den tiden ska över en halv miljon plantor sättas. Sorselelaget består av sju killar och en tjej mellan 15 och 20 år. I Åsele är det åtta killar och två tjejer mellan 15 och 23 år som planterar. De flesta av plantörerna planterade även förra sommaren.
Källa: sveaskog.se

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Energi

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *