Content pages
Fler väljer egenanställning för att slippa krångel | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Fler väljer egenanställning för att slippa krångel

egenanställning

Mer än var femte svensk har funderat på att starta företag, men avstått för att det verkar för krångligt. Det visar en ny opinionsundersökning som Sifo har genomfört på uppdrag av egenanställningsföretaget Frilans Finans. Samtidigt ökar antalet egenanställda kraftigt för att många efterfrågar en enklare lösning.

– Mängder av företagsidéer som skulle kunna skapa nya jobb blir aldrig verklighet för att människor tycker att det är för besvärligt att starta och driva företag. Det är allvarligt eftersom det finns ett stort behov av fler jobb de närmaste åren, säger Frilans Finans vd Stephen Schad.
I den Sifo-undersökning som Frilans Finans låtit genomföra svarar 22 procent av de tillfrågade att de avstått från att starta företag för att det verkar för krångligt. Bilden är likartad bland de flesta tillfrågade med undantag för personer i åldern 30–49 år. Där det är fler, 28 procent, som avstått från att starta företag.

Antalet egenanställda ökar
Frilans Finans egna undersökningar visar att det viktigaste skälet till att välja egenanställning är att man vill slippa just krångel och administration. Antalet egenanställda har ökat med nästan 50 procent per år under de senaste fyra åren och uppgick 2015 till över 18 000 personer.
– Många i Iphonegenerationen vill arbeta och fokusera på det de är bra på. Man vill inte hålla på med administration och krångel. Därför ser vi nu att allt fler väljer att pröva egenanställning, säger Stephen Schad.
Egenanställning innebär att man fakturerar utan att starta ett eget företag. Istället ansluter man sig till ett egenanställningsföretag som fakturerar uppdragsgivaren och är arbetsgivare under uppdraget.

Fakta om egenanställning:
– Egenanställning innebär att man ansluter sig till ett egenanställningsföretag, men själv tar in och utför uppdrag.
– Egenanställningsföretaget fakturerar uppdragsgivaren åt den egenanställde och har fullt arbetsgivaransvar.
– Den egenanställde är anställd under uppdraget och betalar A-skatt.
– Över 18 000 personer var egenanställda under 2015.

Källa: frilansfinans.se

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Nyheter

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *