Content pages
ABB spänningsätter transformator på rekordhöga 1,2 miljoner volt | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

ABB spänningsätter transformator på rekordhöga 1,2 miljoner volt

spanningssatter

ABB har utvecklat, tillverkat och kraftsatt en transformator för ultrahög spänning på 1 200 kilovolt (kV) som en del av Indiens plan på ett 1 200 kV överföringssystem, i tillägg till dagens 400 kV och 800 kV överföringsnät, för att möta den ökande efterfrågan på el. Transformatorn har tillverkats och provats vid ABB:s högteknologiska fabrik Vadodara i Indien.

Den 1 200 kV transformatorn står för den högsta spänningsnivån för växelström (AC) i världen och finns installerad vid den statliga provanläggningen i Bina, Madhya Pradesh, i centrala Indien, som en del av samarbetsprojektet startat av landets största kraftbolag Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID).
Indiens stora energiresurser ligger ofta långt ifrån landets industri- och befolkningstäta regioner, vilket kräver effektiva kraftöverföringssystem. Tillsammans med landets åtagande att öka andelen förnybar energi bidrar detta till satsningen på en ultrahögspänd kraftinfrastruktur.

Ökar kapaciteten
Överföringssystemet på 1 200 kV kommer att stärka elnätet och öka överföringskapaciteten till 6 000 megawatt (MW). Överföring på högre spänningsnivåer möjliggör transport av stora mängder el över längre avstånd, samtidigt som förlusterna minimeras. Dessutom krävs mindre yta för färre kraftledningar, vilket minskar miljöpåverkan och kostnaderna överlag.
– ABB har en banbrytande meritlista i Indien och det här 1 200 kV-projektet är ännu ett konkret exempel på vårt åtagande att stödja den pågående uppbyggnaden av landets kraftinfrastruktur, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids.
– Projektet betonar också ABB:s förmåga att leverera differentierat värde genom innovation och kundsamarbete, två viktiga beståndsdelar i vår strategi Next Level.

Unik brytare
I tillägg till transformatorn har ABB också utvecklat en 1 200 kV brytare som spänningssattes vid ett tidigare tillfälle vid samma station. Det var den första hybridgasisolerade i världen som kraftsattes på denna spänningsnivå. Den unikt konstruerade brytaren är placerad på ett säkert sätt tillsammans med frånskiljaren i en tank fylld med isolergas – vilket sparar upp till 60 procent yta jämfört med konventionell design.

Källa: abb.com

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Industri

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *