Content pages
Tooltec antar rymdindustrins utmaningar | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Tooltec antar rymdindustrins utmaningar

tooltec

Flyg- och rymdindustrin jobbar med extremt höga krav på komponenter. Det krävs en aktör utöver det vanliga för att leva upp till dem, och Tooltec är företaget som antar utmaningen. Här arbetar man med bearbetning av avancerade komponenter i svåra material.

Trollhätteföretaget Tooltec fyller 30 år. Bolaget grundades av Bertil Lindahl 1986 som efter ett förflutet på Volvo Flygmotor började satsa på tillverkning, med hjälp av skärande bearbetning av bland annat komplicerade detaljer till flygindustrin. Sedan dess har utvecklingen varit positiv i Tooltec som för tio år sedan förvärvade Högmans Industri Verktyg som, lämpligt nog, var en stark leverantör av specialverktyg åt just flygindustrin. 2014 togs ännu ett kliv i bolagets utveckling när företagets nuvarande VD, Claes Haraldsson, köpte företaget av Bertil Lindahl tillsammans med Lars Sjöberg, ägare av Elektroautomatik AB, och Lars Dahl, ägare av Sibbhultsverken.

Unik maskinpark
Ända sedan starten har Tooltec tillverkat komplicerade detaljer i svåra (hårda) material genom bland annat svarvning, fräsning, borrning och skärande bearbetning.
– Vi har en unik maskinpark som vi har investerat cirka 20 miljoner kronor i de senaste två åren. Utöver detta har vi placerat en order på en helt ny maskin.
Det rör sig om en maskin för 5-axlig fleroperationsbearbetning som kan laddas med komponenter på upp till 2,1 meter i diameter, berättar Claes Haraldsson.
Den ändamålsenliga maskinparken gör verksamheten extremt flexibel. Tooltec tillverkar detaljer med extremt snäva toleranser till flygindustrin, men kan också erbjuda serietillverkning av stora komponenter för aktörer inom helt andra branscher.
– Det är kundens behov som styr vår verksamhet. Det ställer förstås mycket höga krav på oss i vårt sätt att arbeta, inte minst beträffande skicklighet, kompetens och precision, påpekar Claes.

Bred kundkrets
Tooltec servar med andra ord en synnerligen bred kundkrets där rymd- och flygindustrin samt energimarknaden är framträdande. Verksamheten är certifierad enligt AS 9100, vilket ett fåtal företag i Sverige är, och det innebär att Tooltec är en av aktörerna i landet som är godkända för att leverera till flyg- och rymdindustrin.
– Siemens är vår största kund, för vilka vi tillverkar ett flertal olika produkter. Åt RUAG Space Sweden AB tar vi fram adapters som sitter mellan raketen och satelliten, GKN Aerospace förser vi med ett flertal olika komponenter, och för SKF tillverkar vi lagerringar, säger Claes Haraldsson som ser en fortsatt god utveckling i bolaget framför sig.
Förra året noterades en stark tillväxt, och i år räknar man med en ytterligare uppgångar.

Research: Håkan Larsén
Text: Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *