Content pages
Händigaste hemmafixarna finns i Småland | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Händigaste hemmafixarna finns i Småland

smålänningarna

När svenska folket tillfrågades om huruvida de anser sig vara händiga eller ej var det smålänningarna som stack ut och ansåg sej vara bäst på hemmafix. Det finns dock arbetsmoment som man gärna undviker och här är inte smålänningarna ensamma. Tak- och elarbeten överlåter vi gärna till experterna.

När sommaren övergår i höst är det många som kan se tillbaka på en semester där mycket av tiden har gått åt till att fixas hemma. Här är det smålänningarna som dominerar, åtminstone om man ska tro SIFO-undersökningen Säkerhetsbarometern som genomförts på uppdrag av byggföretaget Skanska. Den visar att hela 65 procent av smålänningarna anser sig vara händiga, vilket är den högsta siffran i landet. Samma undersökning avslöjar dock att det finns ett flertal arbetsinsatser som såväl smålänningar som övriga svenska drar sej för att utföra på egen hand. Omläggning av taket och elarbeten undviker man gärna på grund av riskerna de medför, liksom klippning och trimning av buskar och häckar.
– Man har respekt för arbete på hög höjd, vilket jag tycker är helt i sin ordning. Takläggning kräver både förberedelse och kunskap för att det ska bli rätt utfört och för att man inte ska behöva spendera resten av sommaren med gips och kryckor, säger Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson, skyddsombud på Skanska.
Han konstaterar samtidigt att undersökningen också visar att färre än två av tio smålänningar oroar sig för att skada sig vid renoveringen, men också att 20 procent av dem någon gång har skadat sig i samband med en renoveringsinsats i hemmet.

Övertro
Många anser sig med andra ord vara händiga, och det tycks också som om många tycker att de blir allt mer flinka och fingerfärdiga med åren. Bland personer över 56 år anser hela sju av tio att de är händiga, till skillnad mot 15-35-åringarna där motsvarande siffra bara är 50 procent. Enligt Rikard Andersson är det många som kanske har lite för höga tankar om sin egen kapacitet.
– Hemmafixare har ofta en övertro på sig själva och det är inte ovanligt att de ensamma ger sig på sådant som man på bygget skulle vara minst två personer för att utföra. Att klättra på tak och utföra elarbeten är riskfyllda arbeten som bör göras med största försiktighet, om man ens ska utföra dem alls på egen hand, säger han.

Arbeta säkert
Rikard Andersson avslutar med att ge ett antal tips och råd för de som känner sig manade att göra hemmafixjobben på egen hand:
* Investera i rätt hjälpmedel – takstege, stegar och glidskydd är billiga investeringar för att bli säkrare vid takarbeten.
* Skydda dig – skyddsglasögon, handskar, skyddsskor och rejäla arbetskläder är ovärderliga för att undvika skador.
* Underhåll av säkerhetsanordningar – inga säkerhetsåtgärder är bättre än dess underhåll. Anordningar utomhus är utsatta för väder och vind – se till att underhålla din utrustning.
* Håll koll på elen – ta reda på vilka regler som gäller kring elarbeten, det är endast några få installationer du som privatperson själv får ta hand om.
* Två är bättre än en – be om hjälp och var inte själv vid en arbetsuppgift du är osäker på.
* Kontrollera verktygen – efter en vinter i förrådet kan motorsågen eller gräsklipparen ha försämrats. Tänk på att kontrollera dina verktyg innan du använder dem.

Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Bygg/Fastighet

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *