Content pages
TeliaSonera introducerar världsunik tjänst | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

TeliaSonera introducerar världsunik tjänst

telia_introducerar

Nu gör TeliaSonera det möjligt för ägare av både gamla och nya bilar att koppla upp bilen och få tillgång till samma smarta tjänster som i dagens moderna premiumbilar. Tjänsten Telia Sense gör det inte bara enklare att ha koll på bilen, bilägarna kan dessutom köpa till tjänster från utvalda leverantörer. Det kan till exempel handla om bildiagnos på distans eller försäkringstjänster. Först ut är Folksam och Bilia. Därmed tar TeliaSonera nästa steg i satsningen på sakernas internet (Internet of Things, IoT).

På TeliaSoneras IoT-symposium på Münchenbryggeriet i Stockholm premiärvisades TeliaSoneras tjänst för den uppkopplade bilen. Telia Sense fungerar på de flesta bilmodeller från 2001 och senare, även de som saknar inbyggd uppkoppling.
– Merparten av dagens uppkopplade bilar är uppkopplade från fabriken och är typiska premiummodeller. TeliaSoneras lösning är en av få som är inriktade på att monteras i befintliga bilar. Med en hårdvara som enkelt installeras i bilen och en mobil app får kunderna tillgång till alla smarta tjänster en bilägare kan tänkas behöva, samlat på ett ställe, säger Hans Dahlberg, chef för TeliaSonera globala m2m-enhet.

Heltäckande lösning
TeliaSonera är den enda operatör i världen som kan erbjuda en heltäckande lösning för den uppkopplade bilen. I en och samma tjänst får bilägaren tillgång till smarta funktioner för kontroll av bilen, uppkoppling via wifi och möjlighet att köpa till tjänster från TeliaSoneras partners. Genom att ansluta sig till plattformen kan leverantörerna erbjuda sina tjänster via appens gränssnitt samt ta del av bilens data för att utveckla nya tjänster. Bilägarna väljer själva till vem de vill dela med sig av informationen.
– Det här skapar värde för såväl bilägaren, föraren och passageraren som tjänsteleverantörerna, och innebär början på ett helt nytt ekosystem för IoT-tjänster.  Framåt ser vi enorma utvecklingsmöjligheter och ännu fler användningsområden tillsammans med olika partners, säger Hans Dahlberg.

”Köra säkert”
Två företag som har anslutit sina tjänster till TeliaSoneras plattform är Folksam med ”Köra säkert” och Bilia.
– Med Köra säkert presenterar vi det första steget av många inom framtidens uppkopplade försäkringar. Vi engagerar oss i våra kunder och genom Telias teknik och vår tjänst kan vi stimulera våra kunder till en säkrare körstil med sänkt hastighet. Det sparar liv och är bra för miljön och plånboken, vilket gör alla till vinnare, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef på Folksam.
– Tillgänglighet är väldigt viktig för våra kunder. Att koppla upp kundernas bilar och öka tillgängligheten än mer är därför en naturlig satsning för oss. Vi upplever att kunderna efterfrågar en enkelhet och en helhet runt bilägandet. Detta i kombination med wifi och de smarta tjänsterna gör att vi tror att Telia Sense kommer att tas väl emot av våra kunder, säger Per Ovrén, affärsutvecklingschef och inköpschef på Bilia.
Tjänsten kommer att släppas i Sverige under 2016, därefter successivt på TeliaSoneras övriga marknader.

Så här fungerar det
Rent tekniskt fungerar det så att en hårdvara pluggas in i bilens OBD-port (On-Board-Diagnostics)* som används av verkstäder och bilprovningen för diagnoser. Den sitter vanligtvis under ratten eller vid förarens vänstra fot. Hårdvaran innehåller GPS, accelerometer*, gyroskop*, Wifi, 4G och levereras med ett inbyggt sim-kort. Hårdvaran kommunicerar med en molnbaserad plattform som bilägaren kommer åt via en app i sin mobil. Det här ger bilägaren tillgång till en rad smarta tjänster.

Källa: telia.se

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Infrastruktur

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *