Content pages
Stor entreprenör med historia som berör | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Stor entreprenör med historia som berör

markos

Sverige är fullt av duktiga entreprenörer, varav många startat med två tomma händer och med tålmodighet och målmedvetenhet byggt upp framgångsrika verksamheter. Marko Anic är en av dem och bakom hans framgångar finns en historia som onekligen pendlar mellan höga höjder och djupa dalar.

Låt oss börja med Markos företag. Han driver Markos Chark på Elisedals Gård, bredvid Jägersro, och här har han byggt upp landets modernaste charkfabrik med tillhörande gårdsbutik. Kvalitet, punktliga leveranser, service och fullständiga garantier är de hörnstenar han byggt verksamheten kring. Idag servar han kunder i såväl Sverige som Storbritannien och Tyskland.
Marko har sina rötter i Kroatien där han utbildade sig till slaktare, och har flera av sina landsmän anställda i företaget, inklusive två söner och en av hans fyra döttrar. Men vägen hit har varit minst sagt krokig.
– Jag började i branschen genom att köpa in grishuvuden som slakterierna inte ville ha. Jag tog över en fabrik med två anställda och efter bara några veckor var vi 15 personer som var och en hanterade 200 grishuvuden varje dag. Vi sålde våra produkter till KF och snart fick vi lov att bygga en ny fabrik, och därefter ännu en. Ett tag var vi fler än hundra anställda, berättar Marko.

Arbetade dag och natt
Liksom sina landsmän blev Marko Anic inkallad i Titos armé. Han flydde sedermera till Österrike där han internerades tillsammans med flera hundra landsmän. När Kockums i Malmö besökte landet och värvade 200 personer togs Marko ut till plåtslagare, trots att han inte hade någon utbildning. Han arbetade dag och natt i tre år innan facket tvingade honom att ta semester, och det var nu han sökte upp Lars Jönssons charkuterifabrik i Malmö.
– Jag erbjöd mig att jobba en vecka gratis för att få visa vad jag går för och det ledde till en fast anställning. Samtidigt arbetade jag som städare på kvällar och nätter, och under helgerna var jag stuveriarbetare, minns Marko som dock skulle skörda framgångar inom ett helt annat område.

Travhistoria
Markos passion för hästar resulterade i att han 1980 köpte en häst från en hästägare i Halmstad. Hästen var liten och som unghäst var han ofta sjuk, men Marko såg potential i springaren som han valde att döpa till Legolas. Resten är svensk travhistoria. Legolas vann sina 19 första lopp men fick segerraden bruten av Ideal du Gazeau i VM-loppet på Roosevelt Raceway i New York 1983 där Legolas gick i mål som tvåa. Samma år vann han Åbys Stora Pris.
– Chefen för Jägersro ville att Legolas skulle komma dit. Jag svarade att jag ville ha ett ställe nära travbanan och när kommunen ställde upp fick jag köpa Elisedals Gård, berättar Marko som kan se tillbaka på en fantastisk tid då Legolas satte avtryck i den svenska travhistorian. Under sina år sprang han in drygt 3 miljoner kronor och satte flera rekord under sina sammanlagt 93 starter, varav 35 slutade med seger.

Älskar Sverige
– Jag trivs i Kroatien men älskar Sverige eftersom det är ett land där allt fungerar, säger Marko som njuter av tillvaron och numera tar dagen som den kommer. Han har kontroll på företaget och är trots sina 74 år alltjämt full av tankar och idéer. Marko är en affärsman ut i fingerspetsarna.

Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *