Content pages
De ligger bakom svenska kvalitetspärmar | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

De ligger bakom svenska kvalitetspärmar

metallmekan

Det är skillnad på pärmar och pärmar. Det är ett sedan decennier tillbaka konstaterat faktum i Vellingeföretaget AB Metallmekan. Här jobbar man sedan länge med att ta fram gaffelmekanismer till kontorspärmar och står för en kvalitet som lågprisimportörerna aldrig kan matcha.

På AB Metallmekan i Vellinge möter vi platschef Mia Dessner, vars farfar startade företaget i Malmö 1946. Verksamheten har varit specialiserad kring gaffelmekanismer till alla sorters pärmar, och i slutet av 70-talet var man ensam aktör på marknaden. Personalen hade då minskat från 45 till 20 anställda på grund av den ökande automatiseringen, och man producerade 13,5 miljoner stycken metallmekanismer och omsatte 30 miljoner kronor varje år. Under 2000-talet ökade importen från Kina, vilket ställde till problem för AB Metallmekan.
– Det finns en klar problematik med dessa importerade produkter, menar Mia Dessner.
– Transporter till havs innebär ofta att fukt gör pärmarna skeva, vilket gör att pärmens sidor böjs, låsen försämras och blir svåra att öppna och stänga som i slutändan leder till att papperna trillar ur, men man får vad man betalar för, förklarar Mia och berättar att företagets största kund idag är välkända Esselte som satsar på kvalitet. Härutöver servar man ett antal andra kunder som producerar sina pärmar i Sverige.

Efterlyser mer information
Ett annat problem med de billigare, kinesiska varianterna är att kineserna förnicklar sina gaffelmekanismer medan AB Metallmekans mekanismer tillverkas av förzinkat stål.
– De kinesiska pärmarna kan med andra ord innebära stora problem för alla nickelallergiker. Detta vet inte konsumenten om som ofta bara ser på priset, men det rör sig om ett stort problem som det borde informeras mer om till de personer som säljer produkterna, anser Mia Dessner.

Siktar framåt
I AB Metallmekan finns tydliga planer på att bredda produktutbudet genom legoarbete och på så sätt vidga sin kundkrets. Då företagets maskinpark är intakt och har stor kapacitet, inte minst tack vare egen verktygsmakare, söker man efter kunder som efterlyser hög kvalitet på sina produkter. Man erbjuder presumtiva kunder långa serier med mellanlager, vilket innebär att kunden lägger en order med exempelvis fyra uttag. På så vis tar Metallmekan hand om lagerhållningen, något man redan idag gör för en kund som är stor i såväl Sverige som internationellt.
– Vi välkomnar alla kunder som värdesätter kvalitetsarbeten där vi sätter precision och leveranssäkerhet i första rummet. Eftersom vi vet att det finns många företag som vill ha sin leverantör i Sverige på grund av kontinuitet och kvalitet ser vi ljust på framtiden, avslutar Mia Dessner.

Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *