Content pages
Mekanisk bearbetning i branschens framkant | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Mekanisk bearbetning i branschens framkant

bema

Branschen utvecklas snabbt för de som jobbar med mekanisk bearbetning. Det är man väl bekanta med i BeMa Slip i Södra Sandby AB där man med hjälp av moderna maskiner och kunnig personal företräder ett koncept som präglas av stor precision och högsta kvalitet.

BeMa Slip har verkat i samma lokaler i Södra Sandby utanför Lund i mer än 40 år, men har byggt ut anläggningen i två omgångar och hela tiden uppdaterat dess maskinpark i takt med ökad efterfrågan och växande framgångar. Här träffar vi bolagets VD, Thomas Jönsson, som driver företaget tillsammans med tre delägare och deras 15 anställda.
– Vi jobbar med avancerad mekanisk bearbetning av framför allt aluminiumprodukter och servar idag en bred kundkrets, varav ett 20-tal är större, återkommande företag, säger Thomas, vars bror startade firman i början av 70-talet.

Efterlyser bättre utbildning
Sedan dess har man upplevt en dynamisk utveckling som legotillverkande företag. Thomas Jönsson ser flera orsaker till bolagets framgångar.
– Många uppskattar det vi gör eftersom vi kan producera i mindre serier, jobbar med hög precision och håller utlovade leveranstider. Alla dessa bitar missar oftast de som vänder sig till lågprisländer. Det brukar inte minst uppstå kommunikationsproblem som innebär tapp och missar i produktionen. Företaget förlorar både tid och pengar och erhåller i regel sämre kvalitet, menar Thomas.
Han ser också vissa problem när det gäller nyrekrytering till branschen.
– För ett antal år sedan kunde vi finna nya medarbetare i Eslöv där man hade en vettig yrkesutbildning för ungdomar, men tyvärr finns denna inte kvar, konstaterar han.
Thomas har många idéer om hur en sådan yrkesutbildning borde utformas.
– Det är viktigt att varva praktik med teori, i synnerhet då maskinerna blir mer och mer avancerade och datastyrda. Dagens skolor har i regel gamla maskiner, vilket gör att vi måste skicka personalen på regelbundna utbildningar. Det gäller inte minst kurser kring CAD/CAM, förklarar Thomas.

Trogen personal
Han har dock delvis löst problemet genom att anlita headhuntingföretag varifrån han först hyr in personal i sex månader, varpå de provanställs under lika lång tid. På så sätt ges såväl den anställde som företagsledningen och dess anställda möjlighet att bekanta sig med varandra och bygga en grund för framtiden under ett år.
– Det har fungerat bra, konstaterar Thomas. Den personal vi har idag har varit med oss i många år, vilket är mycket positivt. Det är inte lätt att ständigt byta ut medarbetare, då det tar tid innan vederbörande kommer in i arbetet.
Han berättar avslutningsvis att företaget lyckades hantera krisen 2008 på ett bra sätt som gjorde att personalen inte behövde drabbas. Thomas ser framåt med stor tillförsikt, orderboken är välfylld och en mängd nya uppdrag väntar framöver.

Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *