Content pages
I IP-Modeller förenas hantverk och högteknologi | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

I IP-Modeller förenas hantverk och högteknologi

ip-modeller

När hantverket blir högteknologi är det alltjämt det personliga kunnandet som borgar för kvalitet. Detta är man väl medvetna om i Ljungbyföretaget IP-Modeller AB som jobbar med modell-, verktygs-, fixtur- och prototyptillverkning.

Det är ett riktigt klassiskt företag vi får ta del av när vi besöker IP-Modeller AB. Det anrika Ljungby-företaget startades redan 1927 i form av en snickerifabrik. Det var ett koncept som anammades under många år, men för ungefär 20 år sedan renodlades verksamheten till framtagning av modeller, prototyper, verktyg och fixturer för gjuterier, plast-, verkstads- och fordonsindustrin.
Vi träffar Anders Peterson, konstruktionschef och en av sex delägare i företaget.
– Vi verkar i en bransch där hantverk har blivit högteknologi, men det går inte att fuska sig till framgång. Det är alltjämt det personliga kunnandet som måste till för att skapa en bra produkt, och det gäller att kombinera hantverkskunnandet med tekniken, säger Anders.

Problemlösare
IP-Modeller AB sysselsätter ett 20-tal anställda och använder sig sedan länge av modern CAD/ CAM-teknik.
– Vi är problemlösare och gör allt för att tillmötesgå våra kunders höga krav på noggrannhet, precision och kvalitet. Vår ambition är att alltid vara med i ett tidigt skede av produktionsprocessen så att vi i samarbete med både underleverantörer och slutkund kan anpassa den aktuella produkten på bästa sätt. Med vår breda kompetens ser vi i ett tidigt skede vad som är möjligt och inte möjligt att genomföra, säger Anders Petersson.
Han lyfter fram samarbetet med lokala företag som gör att man kan erbjuda sina kunder en bredd som få konkurrenter kan matcha. Det stora kontaktnätet i kombination med yrkesskickliga problemlösare och hantverkare blir en oslagbar kombination.

Ändamålsenlig maskinpark
Genom åren har man på IP-Modeller AB satsat mycket på frästeknik inom plast och metall. I verkstaden finns till exempel en stor femaxlig fräs med kapacitet att bearbeta objekt på 2 gånger 4 meter. Den ändamålsenliga maskinparken bidrar till företagets bredd och höga kapacitet.
– Vi jobbar mycket åt kunder i plastindustrin med att tillverka plastformningsverktyg men gör också kontrollfixturer till bilindustrin. Vi kan ta fram verktyg i mindre serier samt enklare maskiner och arbetsstationer. Här samarbetar vi med bland andra ELTT som bygger elektroniken medan vi gör hårdvaran, berättar Anders.
CWP i Ljungby och Combi Casting är två andra kunder som IP-Modeller AB förser med gjuterimodeller. Man har även gjort formar till vingarna på vindkraftverk och åtar sig härutöver diverse konstruktionsjobb och legotillverkning, liksom specialjobb, för mindre beställare.
– Vår ambition är att alltid minimera leveranstiderna, vilket möjliggörs eftersom vi allt som oftast har de flesta delarna i huset, säger Anders Petersson som slutligen även vill lyfta fram begrepp som kvalitet och miljö.
Verksamheten är både kvalitets- och miljöcertifierad enligt ISO-standarden, och man återvinner allt metallspån samt lämnar överblivit plastmaterial till deponi.

Research: Björn-Erling Rönndahl
Text: Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *