Content pages
Världsledande Lundaföretag satsar på framtiden | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Världsledande Lundaföretag satsar på framtiden

kelva

Lund är berikat med ett världsledande företag inom området banrengöring. Vi talar om AB Kelva som nu fokuserar på utrustning för fler segment, större maskiner och fler marknader.

AB Kelva startades redan på 70-talet och har sitt ursprung i Åkerlund & Rausing. Företaget har en gedigen historia, vilken lett fram till dagens breda koncept kring produkter och system för banrening, pneumatiska membranpumpar och bromsar.
Pumpar, bromsar och utrustning för reglering av banspänning dominerade verksamheten under 70-talet. Dessa produkter, i modernare tappning, finns fortfarande i sortimentet, men därefter har fokus funnits på banrening, det vill säga lösningar som tar bort damm och partiklar från banor och ark i olika produktionsprocesser. Kunderna återfinns främst inom grafisk industri, förpackningsindustri, tillverkning och förädling av papper, kartong och tissue samt tillverkning av olika plastfilmer.
– Behov av banrening finns idag inom flera andra områden och vi breddar vårt utbud av lösningar för flera andra industrier. Exempel på detta är glasproduktion, laminering och non-woven berättar Paul Nord, VD i AB Kelva.
– Bredderna på banorna ligger på mellan cirka 300 millimeter och upp till 10 meter. Flertalet av installationerna är kundanpassade och vårt sortiment innehåller beröringsfri rening med luft eller borstar och kontaktbanrening med polymervalsar som plockar bort partiklarna från banan, säger Paul.

Lång livslängd
De största marknaderna för AB Kelva är USA och framför allt Tyskland som är ett stort maskinbyggarland. Tyskland är känt för högkvalitativa maskiner och här passar Kelvas produkter väl in.
– Våra kunder i Europa räknar traditionellt med en livslängd på maskinerna på mellan 30 och 40 år, till skillnad från Kina där man räknar med en livslängd på 6-7 år, vilket kräver anpassning, säger Paul Nord.
AB Kelva har ett 20-tal distributörer globalt och servar totalt cirka 2 000 kunder. Till hemmamarknaderna räknas Skandinavien, Tyskland, Benelux, Österrike och Schweiz där försäljningen sker med egen personal eller via systerbolag.
En del av slutmonteringen sker i egna lokaler i Lund där totalt cirka tio personer arbetar. Större delen av produkterna tillverkas och monteras av underleverantörer i Sverige, Tyskland och Holland.

Satsar framåt
Idag omsätter AB Kelva cirka 40 miljoner kronor, men enligt Paul Nord kommer man att satsa ännu hårdare på att utveckla konceptet i framtiden.
– Vi kommer till exempel att satsa på större maskiner, det vill säga maskiner med större bredd. Marknaden är stor och vi ser positivt på de förfrågningar vi får från nya länder som Taiwan och Vietnam. Vi besitter stor kompetens och dessutom finns det många duktiga konsulter i närområdet här i Lund, säger Paul Nord som tydligt märker behovet av AB Kelvas tjänster bland de företag man vänder sig till.
– Många av deras maskiner behöver servas, inte bara för dess hållbarhet och livslängd, utan också för att erhålla ett bättre slutresultat på sina produkter.
Med vissa av våra kunder bedriver vi ett intensivt samarbete för att komma fram till lämpliga koncept och nya lösningar, berättar Paul Nord.
Han passar avslutningsvis på att uppmana alla bolagets kunder att höra av sig till AB Kelva för en översyn av sina maskiner.
– Det är en god investering för framtiden, understryker han.

Research: Thomas Strandqvist
Text: Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *