Content pages
NCC rustar upp miljonprogramhus i Växjö | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

NCC rustar upp miljonprogramhus i Växjö

ncc_rustar_upp

NCC totalrenoverar 90 hyreslägenheter i Araby – Växjös största miljonprogramområde. De boende får nya kök, badrum och ytskikt samtidigt som energianvändningen halveras. Växjöbostäders order är värd cirka 60 MSEK. På sikt renoveras hela kvarteret Alabastern.

– Hyresgästerna får fräscha och moderna bostäder och vi ska också isolera, byta fönster och ventilationssystem för att spara energi. Det ger de boende bättre komfort och minskar behovet av energitillskott med hälften, vilket gynnar både miljön och driftkostnader, säger Niclas Coucher, projektchef på NCC.
Alabastern är ett kvarter med drygt 300 hyresrätter i Växjös största miljonprogramområde Araby som byggdes i början av 1970-talet. Ingen genomgripande renovering har gjorts tidigare, men i mars 2015 började NCC renovera 90 av bostäderna. Arbetet beräknas vara klart i början av januari 2016. Växjöbostäder har gett NCC en option att därefter renovera resterande 210 lägenheter i kvarteret.
– Vi har rustat upp flera av våra bostäder på senare år men detta är en genomgripande renovering eftersom behovet i Alabastern är stort. Vi samarbetar med NCC med ”öppna böcker” vilket betyder att vi tillsammans hittar de mest kostnadseffektiva lösningarna, säger Sara Carlsson, projektledare på Växjöbostäder.

Totalrenoverar
Under renoveringen flyttar de boende till tillfälliga bostäder under cirka åtta veckor. Det beror på att NCC byter ut samtliga kök och badrum, liksom alla elledningar, vatten- och avloppsrör i lägenheterna. Samtliga bostäder får också säkerhetsdörrar samt nya golv och ytskikt invändigt.
Energianvändningen beräknas minska till 75 kilowattimmar per kvadratmeter och är mot dagens behov på runt 150 kWh per kvm och år – alltså en halvering. Det uppnås genom att NCC tilläggsisolerar takbjälklagen, sätter in energieffektiva fönster, byter ut dagens tunna väggar innanför balkongen mot mer välisolerade, samt ersätter ventilationen med energieffektiva värmeåtervinnande FTX-aggregat. NCC rustar även upp den yttre miljön runt om husen.

Källa: ncc.se

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Bygg/Fastighet

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *