Content pages
Vasaföretag isolerar både marinmotorer och kärnkraftverk | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Vasaföretag isolerar både marinmotorer och kärnkraftverk

adiabatix

I Vasa besöker vi företaget som är specialiserat på teknisk isolering och planering. Vi talar om Adiabatix som erbjuder isoleringsprodukter för krävande industrier med höga krav på lättinstallerade och enkla isoleringsmoduler i krävande förhållanden.

Vi träffar Arto Laasanen, en av ägarna till Vasabaserade Adiabatix, som började sin yrkesverksamma bana vid kärnkraftverket i Barsebäck.
– Arbetet var inte bara spännande utan också lärorikt, vilket ledde till att jag och min kollega Kari Valkeapää bestämde oss för att starta egen verksamhet. Vi var båda från Vasa och det blev därför naturligt att vi etablerade oss här, berättar Arto.
Redan från början bestämde sig duon för att fokusera på specialisoleringsprodukter för havs-, energi-, olje-, gas- och kärnkraftsindustrin.
– Teknisk isolering med höga kvalitetskrav är vår nisch, säger Arto Laasanen.

Alla certifikat
Adiabatix, som är kvalitets- och miljöcertifierat enligt ISO 9001 och ISO 14001 har specialiserat sig på att tillsammans med kunden inte bara välja ut miljövänliga isoleringsmaterial utan också konstruera kapslingar för materialet så att det blir service- och reparationsvänligt.
– Oftast är ju vårt uppdrag att isolera mot höga temperaturer men konstruktionerna ska också ofta klara både vibrationer, stora temperaturskillnader och strålning. Arbetet med att utarbeta isoleringsprodukten sker då i mycket nära samarbete med kunden och hans ingenjörer, berättar Laasanen.
Givetvis innehar Adiabatixäven alla de certifikat som branschen kräver. En titt på företagets hemsida visar att man också är certifierat enligt AchillesSellihca vilket visar att man besitterkompetens avseende de mest krävande arbetsuppgifterna i branschen. Toppmodern Cad/Cam-utrustning som arbetar i  3D gör att produkten kan testas redan på ritbordet innan prototypen tas fram.
– Vi tar inte alltid fram en prototyp men om kunden önskar det gör vi givetvis detta,informerar Arto Laasanen.

I ständig utveckling
Adiabatix har utvecklat egna produkter som används inom olika branscher. Man har till exempel utarbetat speciella isoleringshuvar med filter som skyddar mot bland annat gaser från het olja och annan utströmmande vätska eller gas. Detta är bara ett exempel på kontinuerliga satsningar som hela tiden för utvecklingen i bolaget framåt.
– Vår målsättning är givetvis att växa men vi vill fortsätta arbeta med kärnkraftverk där vi har upparbetat unik kompetens och erfarenhet, men vi breddar oss även inom olje- och gasutvinningen samt gruvbranschen. Sverige och Norge är inte bara våra närmaste grannar utan också de geografiska områden vi vill växa i, avslutar Arto Laasanen.

Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *