Content pages
Ökad lönsamhet med erfaren IT-konsult i ryggen | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Ökad lönsamhet med erfaren IT-konsult i ryggen

repona

Med en rutinerad och kompetent IT-konsult i ryggen skapas förutsättningar för framgång och lönsamhet. Det vet kunder till Repona AB som därmed har tillgång till en synnerligen stark resurs- och kompetensbank med snabba beslutsvägar och lång erfarenhet av SAP.

Lundabaserade och personalägda Repona AB bildades 2006 men har rötter sedan 1998 i företaget Epona Data, vilket såldes till Mærsk Data, som i sin tur såldes till IBM.
– Vi är ett förhållandevis ungt företag i branschen, men vi skiljer oss lite från våra konkurrenter tack vare medelåldern på våra medarbetare som ligger kring 50 år. Det ger oss – och våra kunder – nära 400 års samlad erfarenhet av SAP, säger Hans Montelius, VD för Repona AB och syftar förstås på det världsberömda affärssystemet. Tyska bolaget med samma namn sysselsätter 60 000 anställda och är Europas högst värderade företag samt varumärke.

Breda tjänster
Repona AB sysselsätter å sin sida 26 anställda, varav hälften är delägare i företaget. Upptagningsområdet utgörs av Skåne där man servar sina uppdragsgivare inom bolagets kärnkompetensområden, det vill säga ekonomi, logistik, SAP:s utvecklingsverktyg NetWeaver och programmering.
– Vi erbjuder tjänster inom resursconsulting, projekt där vi kan ta ansvar för hela SAP-installationer, samt support, vilket inkluderar helpdesk, systemförvaltning, utveckling och utbildning. Härigenom ges våra uppdragsgivare tid och kraft åt att förbättra och effektivisera sina kunders affärer, säger Hans Montelius.
Han lyfter fram Reponas korta beslutsvägar som skapar stor flexibilitet i såväl Reponas som deras kunders verksamhet. På så sätt kan man snabbt anpassa sig till kundens organisation, samtidigt som den samlade kompetensen i företaget aldrig är långt borta.

Långsiktiga kundrelationer
I Repona AB råder en företagskultur som uppmuntrar till samarbete konsulterna emellan. De verkar i rollen som account managers, vilket innebär att de arbetar enligt principen frihet under ansvar.
– Det är viktigt att vi har kul när vi jobbar, såväl tillsammans som med kunderna. Vi har alltid lagt stor vikt vid att finna en balans mellan arbetsliv, familj och fritid, poängterar Hans Montelius.
Arbetssättet har lett till att man lyckats bygga långsiktiga kundrelationer. I och med att Reponas kunder är internationella har företagets konsulter arbetat i samtliga världsdelar utom Afrika. Man samarbetar i dagsläget med ett 20-tal uppdragsgivare, bland andra Bergendahls Food, E.on, Gambro, Tetra Pak och Carlsberg.

Research: Thomas Strandqvist
Text: Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *