Content pages
Höga krav lockar KIBO Produktion AB | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Höga krav lockar KIBO Produktion AB

kibo

Det ställs höga krav på dagens mekaniska verkstäder, liksom på produkterna de tillverkar. Det är något man snarare ser som en utmaning än ett problem i Umeåföretaget KIBO Produktion AB. Snäckskruvar och snäckhjul är firmans specialitet, och man vänder sig till beställare över hela Norden.

Det är Ingvar Olofsson som driver KIBO Produktion AB. Företaget startade han som 17-åring under namnet KIBO Maskinteknik. År 2005 ombildades företaget till aktiebolag och samtidigt fick det sitt nuvarande namn. Idag driver han bolaget med 13 anställda och har kunder över hela Norden.
– Vi är en mekanisk verkstad med höga ambitioner, vi jobbar med stor noggrannhet och små toleranser. Vi tar fram produkter som motsvarar de höga krav på hållfasthet, kvalitet och produktionskostnad som dagens tuffa konkurrens kräver, säger Ingvar Olofsson.

Kvalitetsprodukter
KIBO Produktion AB är specialiserat på tillverkning av snäckskruvar, snäckhjul, splinesaxlar och kugghjul. Snäckhjul och snäckskruvar är ingående komponenter som sitter i snäckväxlar. Snäckväxlar används i sammanhang som kräver transmission, bland annat i grävmaskiner, bygghissar och rulltrappor.
– En typisk kund är företag som tillverkar grävmaskinutrustning eller växellådor. Vi producerar mellan 3 500 och 4 000 stycken snäckskruvar årligen i härdat stål. Snäckhjulen tillverkas oftast i höghållfasta bronslegeringar, det är material som kombinerar hög hållfasthet med mycket goda glidegenskaper, berättar Ingvar Olofsson.
Beträffande cylindriska kugghjul kan företaget tillverka såväl raka som snedskurna kugghjul på upp till 900 millimeter i diameter. KIBO Produktion tillverkar allt ifrån enstaka artiklar till serier på upp emot tusen detaljer per år. För närvarande jobbar man till exempel med ett kugghjul som bara mäter en ynka millimeter i diameter, det hör inte till vanligheterna men ingenting är omöjligt, säger Ingvar.
KIBO-lock är en egen produkt, en låsmutter för transmissioner eller lagerenheter som finns i exempelvis entreprenadmaskiner. Härtill kommer ett antal konsulttjänster avseende kuggberäkning.
– Vi hjälper kunderna med dimensionering av en transmission samt föreslår de bästa tillverkningsmetoderna och rätt material, förklarar Ingvar.

Blickar framåt
Våra kunder är världsledande företag inom såväl det växande området med tiltrotatorer för grävmaskiner och bygghissar som inom försvarsindustrin.
– Vi är ett företag med hög kompetens och engagerade medarbetare. Detta gör att vi levererar det kunden vill ha i rätt tid och alltid utgår från kundernas behov. Tillsammans med våra uppdragsgivare hittar vi den bästa lösningen för varje enskilt uppdrag, säger Ingvar Olofsson som hela tiden blickar framåt.
– Framöver kommer vi att fortsätta investera och utvecklas under kontrollerade former. Under de senaste två åren har vi gjort investeringar på mer än 15 miljoner kronor, bland annat i en CNC-styrd gängslipmaskin värd 7 miljoner kronor. Nu har vi ännu bättre kapacitet för att möta våra kunders önskemål och behov.

Research: Arn Omanovic
Text: Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *