Content pages
Idealism bakom framgångsrikt konferens- och utbildningscenter | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Idealism bakom framgångsrikt konferens- och utbildningscenter

emmaus

I den lilla landsorstbyn Haslev mitt på Själland, endast en timme från Sverige och en halvtimme från Roskilde, ligger Emmaus Galleri & Kursuscenter. Den före detta högskolan har med hjälp av insamlade medel och åtskilliga händer i form av frivillig arbetskraft utvecklats till en spännande mix av konferens- och utbildningscenter.

Emmaus Galleri & Kursuscenter består dels av ett utbildnings- och konferenscenter och dels av ett galleri med en fast utställning av kyrkokonst, tillsammans med alster från ett antal andra konstnärer. Vi träffar Grethe Olsen som är en av initiativtagarna till verksamheten, vilken bedrivs med en kristen grundsyn. Eller som Grethe uttrycker det; en tro på hur vi på ett riktigt sätt förvaltar vårt liv.
– I verksamheten strävar vi efter att på olika sätt förena och öka förståelsen för de olika större världsreligionerna. Genom större förståelse får vi också en ökad tolerans för olikheter, säger Grethe Olsen.
Uttrycket kan låta som en klyscha men på Emmaus har detta blivit ett levnadsmönster. I personalgruppen finns både muslimer och kristna och under vårt besök är en grupp palestinier och israeler på besök.
– Genom vårt kontaktnät och via det faktum att Haslev är en utbildningsort har vi tillgång till spetskompetens för att kunna diskutera livsfrågor av varierande djup, berättar Grethe.

Arrangerar kurser
Emmaus är också en i Danmark välkänd utbildningsanordnare. I kurskatalogen presenteras särskilda utbildningar i exempelvis trosfrågor, tvivel och mirakel, utbildningar för pensionärer samt speciella program för mor- och farföräldrar med barnbarn.
– Under hösten arrangerar vi både en skrivarkurs och en kreativ kurs i till exempel korgflätning, vävning, knyppling och stickning, och dessa kurser genomför vi i egen regi. Man anmäler sig till deltagande men vi kan också genomföra dessa kurser i form av uppdragsutbildning. I princip kan alla våra kurser genomföras som uppdragsutbildningar, men om exempelvis en folkhögskola i Sverige vill hyra hela Emmaus och besöka oss med egna lärare går det också bra, informerar Grethe Olsen.

Alla är välkomna
Emmaus erbjuder 24 enkelrum och 50 dubbelrum som alla är utrustade med egen toalett och dusch.
– Det enda som skiljer oss från andra konferensanläggningar är att vi inte har TV på rummen, säger Grethe och kommer in på maten som uppskattas högt av gästerna.
– Än så länge är inte all vår mat ekologisk men vi arbetar oss framåt mot detta mål. Frukosten är helt ekologisk och råvarorna kommer så långt det är möjligt från lokala producenter.
Emmaus hyser också en parkliknande trädgård där många gäster väljer att koppla av i den rogivande miljön. Grethe betonar att man trots sitt annorlunda koncept alltjämt fungerar som ett vanligt hotell i de allra flesta avseenden. Familjer på väg till BonBon-Land, hantverkare med uppdrag i närområdet, konferensgrupper och gäster på utbildning samsas om de generösa utrymmena.
Det är lätt att hitta till Emmaus och Haslev. Motorvägen löper några kilometer från byn och för de som vill åka med allmänna kommunikationer finns regiontåg från Köpenhamn direkt till Haslev.

Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *