Content pages
Generationers kunskaper bakom fruktodling och musteri | Svensk Leverantörstidning

SENASTE JOBB

• No Posts Found

Generationers kunskaper bakom fruktodling och musteri

östergaard

På Östergård Musteri & Fruktplantage finns ett grönt tänk i allt man gör. Det gedigna familjeföretaget förenar moderna metoder med gamla traditioner och resultatet är svårslaget. Så här ska äkta fruktdrycker smaka.

Christian Hemming Hansen är tredje generationens fruktodlare på det solsäkra och vackra västsjälland vid Roskildefjorden.
– Vi har delat upp arbetet så att jag svarar för själva mustproduktionen, pappa kör fram frukten medan mamma sorterar den och ser till så att det bara är kvalitetsfrukt som pressas. Vi är ju ett familjeföretag så vi hjälps åt med hela processen. Vi plockar, sorterar, pressar och buteljerar, varpå vi sätter på etiketter och skickar iväg flaskorna, berättar Christian.
– Det är till och med så att vi varje sommar plockar 200 kilo fläderblommor som vi fryser in och sedermera framställer saft av. Det är en mycket populär produkt, tillägger mamma Joan som träffade Poul en snöig vinter i Kivik i slutet av 60-talet, då Poul arbetade på Kjell Åkesons Fruktodling.

Grön prägel
Östergårds Musteri & Fruktplantage är något av det mest CO2-vänliga man kan tänka sig. Via eget vindkraftverk producerar man till och med det mesta av sin elektricitet själva.
– Vi försöker tänka grönt i allt vi gör men vi tar ett steg i taget. Kanske skulle vi kunna börja köra våra fordon på rapsdiesel för att bli ännu mer miljövänliga, funderar pappa Poul.
Hur är det då med användandet av bekämpningsmedel?
– Givetvis måste vi ibland bekämpa skadeinsekter när och om dessa kommer, men vi gör det inte förrän det blir nödvändigt. Vi inspekterar dagligen odlingarna och använder givetvis enbart medel som godkänts och kontrollerats av danska myndigheter, fortsätter han.
Det finns mycket som är unikt på Östergårds Musteri & Fruktplantage. Familjen plockar tillsammans med de anställda all frukt för hand och allt inspekteras också manuellt. Joans tränade öga ser direkt om någon frukt inte håller rätt kvalitet och man har kontroll på hela produktionskedjan. Förutom att pressa äpplen till must framställs även dryck från körsbär och de så hälsobringande svarta vinbären.
– Vi har 22 hektars vinbärsproduktion men vi kan se att denna produkt efterfrågas allt mer, så det blir säkert en ökande volym framöver, spår Poul.

Kvalitet i främsta rummet
På gården där allt produceras har man också bostaden samt en gårdsbutik där man säljer sina produkter. Den har öppet på helgerna men om man ringer till familjen finns alltid någon i närheten som kan expediera.
Tillverkningen som drivits i generationer är baserad på gamla anrika metoder som anpassats i modern tappning. Gamla recept har arbetats om till moderna varianter men där det gröna tänkandet hela tiden kommer i första rummet. I princip alla råvaror kommer från egna odlingar.
– Om vi ska vara riktigt ärliga kommer körsbären från granngården, men i övrigt produceras allt här på gården, säger Joan medan Poul visar runt i de trivsamma lokalerna.
– Här inne startade allt och där ligger vår äppelhund. Den rasen har funnits med sedan mina föräldrars tid. Hunden äter äpplen varje dag, berättar Poul med ett skratt.
Via presseriet, tankarna, tappningsavdelningen och förrådet där frukten förvaras hamnar vi på etiketteringsavdelningen.
– Eftersom vi gör alla moment själva kan vi också svara för att kvalitetsbesiktningen blir gjord på ett korrekt sätt. Detta är viktigt och vi är stolta över att inte ha fått några reklamationer. Kom gärna till matmässan i Herning så berättar vi mer, informerar Poul.

Örjan Persson

SÄG DIN ÅSIKT. SKRIV EN KOMMENTAR!

MER Tema Näringsliv

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *